Dosarul „Gorila“ zguduie Slovacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu două luni înainte de alegerile legislative anticipate, în Slovacia a fost aruncat pe piaţă un dosar exploziv care prezintă dovezi de corupţie a elitei politice şi economice slovace, scrie publicaţia cehă „Respekt“.

Dosarul, ce a primit numele de cod „Gorila", de la un expert anonim al Serviciului de Informaţii slovac (SIS), dezvăluie relaţiile dintre grupul financiar Penta şi responsabili politici din timpul guvernării de dreapta a lui Mikuláš Dzurinda (2005-2006). Întregul caz se bazează pe transcrierea unor înregistrări efectuate într-un apartament unde reprezentantul Penta, Jaroslav Hašcák, s-a întâlnit de mai multe ori cu Jirko Malchárek, ministrul Economiei la vremea respectivă, şi cu Anna Bubeníková, fosta directoare a Fondului Patrimoniului Naţional.

Băieţii deştepţi din domeniul energiei

Se vorbeşte despre milioane de coroane, care urmau să fie plătite unor anumiţi politicieni sau unor partide pentru privatizarea întreprinderilor de stat, în special în domeniul energiei şi transporturilor. Premierul Iveta Radicová a revocat-o deja pe Bubeníková şi a cerut preşedintelui Ivan Gašparovic ca serviciile de informaţii să ridice secretul asupra acestui dosar.

Acest scandal a cutremurat deja scena politică slovacă şi este foarte probabil ca această afacere să afecteze rezultatele alegerilor anticipate din 10 martie. Dintre toate partidele, SDKÚ (centru dreapta) riscă să fie cel mai sancţionat, deoarece liderii săi, Mikuláš Dzurinda şi Ivan Mikloš, apar adesea în aceste înregistrări în circumstanţe compromiţătoare.

Dosarul „Gorila" arată cum politicienii sunt doar valeţi ai oamenilor de afaceri, care le atribuie sarcini, oferindu-le în schimb recompense, scrie publicaţia cehă „Respekt". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite