Doi ani de tandem Putin-Medvedev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul rus a rămas „vioara întâi“ a duetului, în ciuda apelurilor preşedintelui pentru modernizarea ţării. Analiştii se întreabă dacă se vor inversa rolurile. 2010 va fi un an decisiv pentru Medvedev: fie va demonstra că este apt pentru rolul de preşedinte, fie va rămâne în istorie ca omul care i-a ţinut locul lui Putin.

Al doilea şi cel mai dificil an al „tandemocraţiei" Dmitri Medvedev -Vladimir Putin se încheie în Rusia sub retorica optimistă a liderilor, care au întrevăzut lumina de la capătul tunelului crizei. Criticii îi acuză că nu doresc să înveţe din propriile greşeli şi riscă să calce pe aceeaşi greblă şi în 2010, scrie Reuters.

Popularitatea „tandemului de guvernământ" din Rusia a început să scadă pentru prima oară anul acesta pe fondul şomajului în creştere, a succesiunii de catastrofe, acţiunilor de proteste ale stângii, dreptei, naţionaliştilor şi celor nostalgici după mâna forte a lui Stalin.

Între timp, preţurile la petrol au început din nou să crească, iar Vladimir Putin, vioara întâi a duetului, şi-a demonstrat abilitatea de a rezolva crizele sociale în vechiul stil: pozează în faţa camerelor de filmat şi face angajamente financiare generoase.

Optimismul său este parţial împărtăşit şi de preşedintele Dmitri Medvedev. Apelurile sale insistente la modernizarea ţării nu au fost urmate de măsuri concrete. „Verticala puterii" instituită de Putin şi dominaţia partidului Rusia Unită, asupra vieţii politice a ţării şi-a urmat cursul.

Criticile lui Medvedev, fără efect

Opoziţia susţine că seria de accidente tragice din acest an - de la reluarea vărsării de sânge în Caucazul de Nord, până la accidentele la importante obiective economice - dovedeşte o dată în plus incapacitatea actualului sistem de stat şi faptul că „democraţia dirijată" generează corupţie.

Criticile dure ale preşedintelui, dar fără rezultate vizibile au subminat încrederea în succesul iniţiativelor lui Medvedev din partea celor care îşi legaseră speranţele de venirea acestuia la putere în 2008. Agasat de imaginea publică de „executant" şi „băiat bun la toate" a premierului rus, Medvedev a început să atace dur în public anturajul lui Putin.

„Eu nu spun cuvinte, eu pronunţ sentinţe. Replici aveţi dumneavoastră, cuvintele mele sunt turnate în granit", l-a pus la punct săptămâna trecută Medvedev pe unul din apropiaţii premierului rus, Serghei Cemezov, directorul corporaţiei de stat Rostehnologhii.

Înainte de aceasta i-a recomandat ministrului de finanţe Aleksei Kudrin să fie mai amabil cu ai săi colegi şi nu „bădăran".

„Anul 2010 va fi unul decisiv pentru Medvedev: fie va demonstra că este apt pentru rolul de preşedinte, fie va rămâne în istorie ca omul care a ocupat pentru un timp locul lăsat vacant la Kremlin de Putin", scrie revista rusă  „New Times".

Pe plan extern, în ciuda previziunilor alarmante, Rusia nu a deviat spre o nouă izolare şi o nouă confruntare cu Occidentul. Relaţiile încordate NATO şi UE, după conflictul ruso-georgian, au început să se redreseze.

„Tandemul de la Kremlin" a fost mulţumit de faptul că Barack Obama nu i-a citit prelegeri despre democraţie, limitându-se la negocieri pragmatice.

Arme pentru contracararea scutului american

Rusia trebuie să-şi dezolte în continuare „armele ofensive" pentru a face faţă scutului american antirachetă, a declarat, ieri, premierul rus Vladimir Putin, în cadrul unei vizite de lucru în Extremul Orient rus.

„Pentru a echilibra dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă al SUA, noi vom dezvolta sisteme ofensive", a afirmat Putin, citat de Interfax.

El a subliniat că Rusia nu-şi va dezvolta un sistem propriu antirachetă, aşa cum face Washingtonul, întrucât consideră un astfel de proiect e prea costisitor şi ineficient.

Moscova este dispusă să transmită SUA informaţii referitoare la armele sale ofensive în schimbul informaţiilor despre planurile acestora în domeniul sistemului de apărare antirachetă, în cadrul negocierilor vizând noul acord ruso-american în domeniul dezarmării nucleare (START-2), a menţionat şeful executivului rus.

Premierul rus Vladimir Putin a mărturisit, ieri, ziariştilor din Vladivostok (Extremul Orient rus) - referin­du-se la erorile comise în cei zece ani de când se află la putere - că regretă că în timpul celor două mandate de preşedinte al Federaţiei Ruse (2000 -2008) nu a dus o politică mai dură.

"Calculul nostru greşit a fost că nu am dus o politică mai dură."

Vladimir Putin
premierul Rusiei


"Eu nu spun cuvinte, eu pronunţ sentinţe. Replici aveţi dumneavoastră, cuvintele mele sunt turnate în granit."
Dmitri Medvedev
preşedintele Rusiei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite