Doi suspecţi în accidentul de tren din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii şi analiştii ruşi cred că autorii atentatului ar putea fi rebelii separatişti din Cecenia sau militanţii islamişti din Caucaz Anchetatorii ruşi au realizat, din

Politicienii şi analiştii ruşi cred că autorii atentatului ar putea fi rebelii separatişti din Cecenia sau militanţii islamişti din Caucaz

Anchetatorii ruşi au realizat, din descrierile localnicilor, portretele robot a doi suspecţi în atentatul cu bombă care a dus la deraierea unui tren de călători, luni, în regiunea Novgorod. Unii critici ai Kremlinului şi-au exprimat îngrijorarea că asemenea atentate ar putea urmări influenţarea politicii ruse înaintea alegerilor şi că ar putea oferi un pretext lui Vladimir Putin pentru a rămâne la putere.

Incidentul de luni, care a dus la rănirea a 60 de oameni, a crescut temerile privind iminenţa unor atacuri teroriste înaintea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale programate pentru decembrie 2007, respectiv martie 2008. Nikolai Patrushev, directorul Serviciului Federal de Securitate, a sugerat că există ameninţări teroriste şi a declarat că poliţia este pregătită să sprijine asigurarea securităţii la scară naţională înainte de alegeri. "Ameninţarea din partea teroriştilor şi extremiştilor nu a fost încă eliminată.

Aceste evenimente sunt o altă dovadă că decizia de a lua măsuri antiterorism din timp înainte de alegeri a fost una corectă ", a afirmat Patrushev, în cadrul unei întâlniri a Comitetului Naţional Antitero, format din ofiţeri superiori, miniştri şi şefi de agenţii.

Procurorii continuă ancheta privind explozia care a dus la deraierea locomotivei şi a mai multor vagoane ale trenului Neva Express, care făcea legătura între Moscova şi Sankt Petersburg, având o viteză de 191 km pe oră. Incidentul s-a produs luni lângă oraşul Novgorod, la circa 500 de kilometri nord de capitala Rusiei. Anchetatorii au stabilit că bomba a fost plasată la circa 30 de metri înainte de intrarea pe un pod cu înălţimea de 20 de metri, dedesubtul căreia se afla o şosea. Totuşi, trenul nu s-a prăbuşit pe şosea, caz în care numărul victimelor ar fi fost semnificativ mai mare, reuşind să treacă de pod înainte ca accidentul să se producă.

Probe găsite la locul exploziei

Nicio organizaţie nu şi-a asumat până acum răspunderea pentru atac, dar incidentul are loc pe fondul intensificării, în ultimele luni, a violenţelor în nordul Caucazului, unde este localizată Cecenia. Potrivit agenţiei Interfax, care citează surse anonime, la locul exploziei au fost găsite cabluri şi alte probe asemănătoare echipamentului folosit de separatiştii ceceni în 2005 pentru detonarea unei bombe amplasate sub un tren care circula între capitala cecenă Grozny şi Moscova. Explozia a rănit 42 de oameni.

Incidentul aminteşte şi de alte două atentate asupra trenurilor, produse în 2003. Una dintre bombe, plasată în vagonul de bagaje al unui tren, a ucis 47 de oameni pe 5 decembrie 2003. La mai puţin de trei săptămâni, o bombă a fost detonată sub locomotiva unui marfar în Cecenia. Insurgenţii ceceni şi nord-caucazieni sau simpatizanţii lor au fost suspectaţi de implicare în cele două atentate.

Procuratura generală a declarat că bomba artizanală folosită în atentatul de luni conţinea două kilograme TNT. Linia Moscova - St. Petersburg este una dintre cele mai aglomerate din Rusia şi este folosită inclusiv de mulţi turişti străini.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite