Doi din trei norvegieni se opun aderării ţării lor la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi norvegieni din trei se opun aderării ţării lor la Uniunea Europeană, se arată într-un sondaj publicat luni, ostilitatea fiind împărtăşită de simpatizanţii tuturor partidelor, inclusiv ai formaţiunilor politice care în mod tradiţional sunt cele mai eurofile.

Potrivit sondajului, 66,3 la sută dintre norvegieni se opun aderării, 24,6 la sută sunt favorabili acestei idei şi 9,1 la sută se abţin.

Euroscepticismul locuitorilor (4,5 milioane) bogatei ţări scandinave s-a intensificat semnificativ în ultimele luni, alimentat de criza economică ce a afectat UE şi de tensiunile apărute între ţările membre, scrie Mediafax.

"Nu sunt surprinsă de fapt de aceste cifre. În general, proporţia de «da» se diminuează când există o criză sau un început de criză în Europa", a comentat o conservatoare, Ine Eriksen Soereide, preşedintă a Comisiei de Afaceri Externe din Parlament.

Împotriva aderării se pronunţă şi o proporţie de 63 la sută din susţinătorii Partidului laburist, aflat la putere în cadrul unei coaliţii de centru-stânga şi care este mai degrabă favorabil UE.

Sondajul a fost realizat de institutul Norstat pe un eşantion de 940 de persoane, în perioada 12-16 iulie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite