Doi militari americani, ucişi într-un nou atac comis de către un poliţist afgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi militari americani au fost ucişi vineri de către un poliţist în sud-vestul Afganistanului, a anunţat Forţa Internaţională NATO (ISAF), un nou episod în cadrul unui val de atacuri din partea forţelor afgane împotriva aliaţilor lor occidentali, relatează AFP.

Incidentul a avut loc Farah, o provincie în sud-vest, la frontiera cu Iranul. "Doi militari americani au fost ucişi în această dimineaţă (vineri)", după ce "un membru al poliţiei locale a îndreptat arma împotriva lor", a anunţat ISAF într-un comunicat, adăugând că "atacatorul a fost ucis".

Acest incident ridică la 39 numărul de militari occidentali ucişi anul acesta de către militari sau poliţişti afgani sau de către rebeli infiltraţi în rândul lor, în cadrul a 28 de atacuri, dintre care mai multe comise în ultima perioadă, potrivit unui bilanţ ISAF.

Secretarul american al Apărării Leon Panetta s-a declarat, marţi, "foarte preocupat" de multiplicarea crimelor comise împotriva unor militari occidentali de către persoane care poartă uniforme ale armatei sau poliţiei afgane.

Multiplicarea acestor "green-on-blue incidents" sau "ameninţări interne", potrivit terminologiei NATO, subminează încrederea între forţele occidentale, însărcinate cu formarea forţelor locale, pentru ca acestea să poată asigura singure securitatea ţării după retragerea ISAF prevăzută la sfârşitul lui 2014.

Rebelii talibani revendică unele dintre aceste atacuri, afirmând că militanţi lor infiltrează tot mai mult forţele guvernamentale afgane.

ISAF, care numără aproximativ 130.000 de militari în această ţară, majoritatea americani, admite că numărul atacurilor a crescut, dar neagă orice infiltrare, explicând că atacurile sunt cauzate de dispute care apar în urma unor divergenţe culturale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite