Doi italieni vor azil "sanitar" în Elveţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din "Triunghiul morţii" se tem pentru sănătatea lor Pământuri care odinioară se numărau printre cele mai fertile din Italia sunt astăzi acoperite de deşeuri industriale. Oamenii

Locuitorii din "Triunghiul morţii" se tem pentru sănătatea lor

Pământuri care odinioară se numărau printre cele mai fertile din Italia sunt astăzi acoperite de deşeuri industriale. Oamenii care trăiesc în zonă sunt expuşi îmbolnăvirii de cancer.

Temându-se pentru sănătatea lor şi a viitorului copil, doi tineri soţi ce locuiesc în "Triunghiul morţii" din apropiere de Neapole (sudul Italiei), zonă în care au fost depozitate deşeuri toxice, au cerut azil "sanitar" în Elveţia. "Nu am de ales, trebuie să încerc să plec. Statul nu îmi asigură dreptul la sănătate. Oamenii de aici mor de cancer, boală declanşată de deşeurile depozitate ilegal de mai bine de 20 de ani", explică Sergio Sedia, care a făcut cererea de plecare din ţară.

Sergio şi soţia sa, Giulia, locuiesc la Cimitile, "inima" zonei denumită "Triunghiul morţii" de către revista ştiinţifică "The Lancet".

Un teritoriu alterat mai mult de mafie

În zona care era odinioară una dintre cele mai fertile ale Italiei, delimitată de oraşele Nola, Marigliano şi Acerra, au fost depozitate clandestin, mai ales de către mafie, sute de mii de tone de deşeuri industriale, potrivit asociaţiilor de ocrotire a mediului.

Teritoriul este aproape în întregime agricol, nu există deloc uzine, şi totuşi rata mortalităţii cauzată de cancer este peste media naţională. Aici nu se moare de infarct, sau în accidente. Tumorile sunt cele mai ucigaşe", se plânge Sergio Sedia, 34 de ani, care lucrează în domeniul finanţelor.

Sergio şi Giulia, refuzaţi de elveţieni

O primă cerere de azil trimisă de Sergio şi Giulia Sedia autorităţilor din cantonul italofon Tessin a fost respinsă, pe motiv că nu există probe oficiale (ale contaminării) şi că Italia este un stat de drept. Cuplul nu s-a dat bătut. A trimis o nouă cerere cantonului elveţian, adăugând date de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, mărturii şi reportaje. "Mafia a deversat mari cantităţi de deşeuri în locuri secrete. Nu se ştie dacă terenurile vor putea fi asanate vreodată", subliniază Sergio Sedia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite