Doi chinezi cer postului CNN 1,3 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un învăţător şi un cosmetician acuză postul de televiziune că "a insultat poporul chinez" Li Lilan şi Liang Shubing, doi chinezi stabiliţi în New York, cer CNN daune în valoare de

Un învăţător şi un cosmetician acuză postul de televiziune că "a insultat poporul chinez"

Li Lilan şi Liang Shubing, doi chinezi stabiliţi în New York, cer CNN daune în valoare de 1,3 miliarde de dolari - "un dolar pentru fiecare persoană din China" - deoarece un jurnalist al postului, Jack Cafferty, "a insultat poporul chinez". Alţi 14 avocaţi au demarat recent o procedură similară la Beijing. În apărare, CNN susţine că angajatul său şi-a exprimat opinia faţă de guvern, şi nu faţă de poporul chinez.

"Mărul discordiei" care a generat plângerea celor doi chinezi din New York l-a constituit o emisiune difuzată pe 9 aprilie de postul CNN, în care Jack Cafferty a spus, la un moment dat, că "SUA importă din China gunoaie vopsite cu plumb şi mâncare pentru animale otrăvită", iar chinezii "sunt aceeaşi adunătură de bandiţi şi de pungaşi, la fel ca în ultimii 50 de ani".

Liang Shubing, cosmetician, şi învăţătorul Li Lilan pretind că jurnalistul "a dorit în mod intenţionat să îi lezeze moral". Cele 1,3 miliarde de dolari reprezintă "un dolar pentru fiecare chinez, ceea ce nu e deloc mult", a estimat unul dintre cei şase avocaţi care îi asistă pe reclamanţi.

Săptămâna trecută, CNN a dat publicităţii o declaraţie în care susţinea că angajatul său şi-a exprimat părerea faţă de guvernul de la Beijing, şi nu faţă de poporul chinez, menţionând totodată că acesta a făcut deseori comentarii critice la adresa mai multor guverne, inclusiv a celui american.

CNN, somat să îşi ceară scuze public

Cazul celor doi chinezi din New York survine la scurt timp după un demers asemănător ce are ca autori 14 jurişti ai cabinetului de avocatură Huanzhong&Partners din Beijing. Aceştia au somat postul să îşi ceară scuze în mod public şi să plătească, drept despăgubiri, câte 15 dolari fiecărui reclamant în parte, comentariile lui Cafferty fiind considerate "o violare a principiilor generale ale Dreptului civil referitoare la demnitatea umană".

După declaraţia dată de CNN săptămâna trecută, unul dintre avocaţi a estimat că aceasta "nu este sinceră şi nu va fi niciodată consideră o scuză".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite