Doi agenţi antidrog, ucişi prin otrăvire la Sankt-Petersburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa rusă nu exclude ca aceştia să fi căzut victime ale luptei interne dintre serviciile secrete Doi angajaţi ai Agenţiei ruse antidrog au murit otrăviţi la Sankt-Petersburg.

Presa rusă nu exclude ca aceştia să fi căzut victime ale luptei interne dintre serviciile secrete

Doi angajaţi ai Agenţiei ruse antidrog au murit otrăviţi la Sankt-Petersburg. Informaţia vine după ce presa a scris despre lupta dintre foşti agenţi KGB, reveniţi în forţă în funcţii importante, înainte de alegerile legislative şi prezidenţiale din Rusia. Agenţia luptă împotriva producătorilor şi traficanţilor de droguri, dar urmăreşte şi circuitele de finanţare.

"Deocamdată analizăm afacerea. Otrava este prezentă, dar sunt necesare expertize şi o anchetă pentru a afla despre ce otravă este vorba", a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Aleksandr Mihailov. El nu a precizat vreo pistă privind originea otrăvirii sau asupra autorilor crimei. Directorul Agenţiei antidrog, Viktor Cerkesov, fost agent KGB în regiunea Leningrad, a denunţat, la începutul lunii octombrie în cotidianul "Komersant", riscurile "distrugerii confreriei" de către foşti agenţi KGB.

El a replicat după arestarea mai multor oficiali ai agenţiei sale, lucru văzut de analişti drept o tentativă a FSB de a o păstra sub control. Potrivit analiştilor, mai mulţi foşti agenţi KGB plasaţi de Vladimir Putin în funcţii importante sunt prinşi într-o luptă pentru influenţă.

Mai multe clanuri se confruntă, printre care serviciile speciale, Parchetul General şi responsabili guvernamentali. Un alt fost director KGB, Vladimir Kriuşkov, care a condus serviciul în perioada 1988-1991, a avertizat ieri că un conflict între serviciile ruse de securitate ar putea provoca "o mare problemă" şi a cerut facţiunilor rivale să facă pace şi să se unească în jurul preşedintelui Vladimir Putin.

Kriuşkov, în vârstă de 83 de ani, a fost demis şi arestat după ce a participat la o tentativă eşuată de lovitură de stat a comuniştilor radicali vizându-l pe preşedintele Mihail Gorbaciov, în august 1991.

Unul dintre cei mai buni spioni din perioada Războiului Rece, el i-a criticat în repetate rânduri pe Gorbaciov şi pe fostul preşedinte rus Boris Elţîn pentru rolul jucat în prăbuşirea Uniunii Sovietice. După venirea la putere a lui Putin a fost nelipsit de la reuniunile şefilor spionajului rus.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite