Doctorul "Groază" a căzut în mâinile poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amit Kumar era "creierul" celei mai vaste reţele de trafic cu organe umane din India

Urmărit ca şef al traficului internaţional cu rinichi, medicul Amit Kumar a fost arestat recent în Nepal şi expulza sâmbătă în India. Chirurgul, în vârstă de 43 de ani, a compărut ieri în faţa unui tribunal indian şi riscă să-şi petreacă următorii zece ani în spatele gratiilor.

Potrivit anchetatorilor, Kumar a fost arestat într-un hotel din provincia nepaleză Chitwan. Avea asupra sa 18.900 de dolari, 145.000 de euro şi un cec de 936.000 de rupii (echivalentul a 17.500 de euro). Se pregătea să fugă în Canada, unde are o casă în suburbiile oraşului Toronto.

Doctorul a fost dat în urmărire internaţională prin Interpol pentru transplanturi ilegale de rinichi, escrocherie şi complot criminal după ce a fost descoperit, la periferia oraşului New Delhi, un imobil pe care-l transformase într-o clinică ilegală.

Pentru promisiunea unui loc de muncă bine plătit, victimele - care erau adesea imigranţi proveniţi din regiuni sărace - erau duse în clinica improvizată, unde, cu voie sau cu forţa, erau operate pentru a li se scoate unul din rinichi. În cel mai bun caz, "donatorii" se alegeau cu circa 900 de euro. Beneficiarii rinichilor erau indieni sau străini, cu posibilităţi materiale, care trebuiau să plătească circa 40.000 de euro pentru o grefă. Este una dintre cele mai extinse afaceri cu trafic de organe descoperite în India.

La "shopping" de organe

Poliţia a descoperit în cursul unor percheziţii efectuate în 48 de ţări că Amit Kumar avea clienţi din Grecia, SUA, Canada, Arabia Saudită până în Marea Britanie, care aşteptau să fie operaţi în clinici ilegale. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 10% din cazurile de transplanturi, pacienţii din ţările bogate călătoresc în ţări sărace pentru a-şi cumpăra organele de care au nevoie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite