Dmitri Medvedev şi-a anunţat priorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Succesorul lui Putin intenţionează să reducă rolul statului în economie. Prim-vicepremierul rus şi candidatul la preşedinţie Dmitri Medvedev a declarat ieri că libertatea, proprietatea

Succesorul lui Putin intenţionează să reducă rolul statului în economie.

Prim-vicepremierul rus şi candidatul la preşedinţie Dmitri Medvedev a declarat ieri că libertatea, proprietatea privată şi independenţa justiţiei vor fi preocupările centrale ale administraţiei sale.


Vorbind la cel de-al cincilea forum economic de la Krasnoiark, Siberia, Medvedev şi-a prezentat priorităţile, în condiţiile în care este favoritul absolut pentru a-i succede mentorului său, Vladimir Putin, după alegerile din 2 martie. "Unul dintre elementele centrale ale activităţii noastre în următorii patru ani va fi să asigurăm independenţa sistemului judiciar de puterea executivă şi legislativă", a spus el.

"Trebuie să excludem încălcarea legii în cadrul activităţilor pe care cetăţenii noştri le practică. Pentru a face în aşa fel încât să nu se mai îmbogăţească unii, sărăcindu-i pe alţii", a continuat el. "Ce fel de oportunitate egală sau gândire inovatoare poate fi aceea atunci când toată lumea ştie că drepturile aparţin numai celor cu dinţii cei mai ascuţiţi, şi nu acelora care se supun legii".


Reducerea birocraţiei


El s-a pronunţat şi pentru o reducere a rolului statului în economie, subliniind importanţa modernizării economiei. "Cei mai mulţi birocraţi din consiliile de administraţie nu au ce căuta acolo. O mare parte din funcţiile îndeplinite de organisme publice ar trebui lăsate în seama sectorului privat", a spus Medvedev. Rusia a cunoscut o consolidare a rolului statului în economie în timpul mandatelor lui Putin, în special în sectorul energetic şi prin înfiinţarea de companii de stat.


Sistem de taxe competitiv


"Sistemul nostru de taxe trebuie să fie competitiv cu al altor ţări. Statul ar trebui să colecteze atâtea taxe de câte are nevoie pentru a se asigura că societatea funcţionează eficient şi că afacerile noastre naţionale nu vor trece graniţa, iar economia nu va eşua", a explicat Medvedev.

Sistemul bancar, care a suferit o criză a lichidităţilor în 2007, se poate baza pe sprijinul statului. Medvedev a vorbit mai mult despre dezvoltarea unor proiecte sociale şi combaterea corupţiei decât despre politica internaţională şi redresarea Rusiei ca putere militară, teme pe care Putin le abordează regulat.


Politica externă nu se modifică


Politica externă a Rusiei nu se va modifica după plecarea lui Vladimir Putin din postul de preşedinte şi probabila sa înlocuire de către Dmitri Medvedev, a declarat ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, într-un interviu apărut vineri în cotidianul britanic "Financial Times".

"Medvedev speră să aibă relaţii amicale cu ţările vecine. Dar el va apăra interesele Rusiei în acelaşi fel ca şi Putin. Şi trebuie să ţineţi seama că rolul lui Putin va fi la fel de important", a spus Rogozin. "În pofida personalităţii sale liniştite şi calme, Medvedev este din oţel", a adăugat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite