Dizidentul chinez orb vrea să plece din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activistul chinez pentru drepturi civice Chen Guangcheng poate să depună o cerere pentru a merge să studieze în străinătate, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Liu Weimin, relatează AFP.

"Dacă vrea să studieze în străinătate, el poate, în calitate de cetăţean chinez, ca ceilalţi cetăţeni chinezi, să depună o cerere la autorităţile competente, prin procedura obişnuită, în acord cu legea", a declarat Liu Weimin, citat de site-ul ministerului.

Purtătorul de cuvânt a precizat că "Chen Guangcheng primeşte, în prezent, îngrijiri în spital".

Avocatul orb a declarat vineri pentru AFP că se simte "în mare pericol" în China, repetând că doreşte să părăsească ţara.

Cunoscut pentru lupta împotriva avorturilor forţate, el s-a refugiat săptămâna trecută la Ambasada Statelor Unite, reuşind să scape de numeroasele gărzi care îl ţineau de doi ani sub arest la domiciliu.

Chen Guangcheng a părăsit misiunea americană miercuri, obţinând asigurări cu privire la securitatea sa şi a familiei sale din China.

Dar după ce s-a întâlnit cu soţia şi prietenii săi, activistul a declarat că vrea să părăsească ţara.

"Nu am ridicat problema azilului politic. Vreau doar să plec" din China, a declarat el vineri.

"El are o scrisoare prin care este invitat la Universitatea din New York. Este un om liber. Vrea să călătorească o vreme în Statele Unite, iar ulterior să se întoarcă", a anunţat un prieten al activistului, Guo Yushan, într-un mesaj postat pe un site de microblogging, dar care a fost şters rapid, probabil de către cenzură.

Anterior, Chen Guangcheng s-a adresat în mod direct Congresului american, în cursul unei audieri asupra cazului său, sunându-l de pe mobilul său pe un activist, Bob Fu, care participa la reuniune.

"Vreau să mă întâlnesc cu doamna Clinton. Sper să obţin mai mult ajutor din partea ei", a declarat Chen Guangcheng, ale cărui declaraţii erau traduse de către Bob Fu.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton este prezentă joi şi vineri la Beijing, la un "dialog strategic şi economic" anual între Statele Unite şi China, dominat de cazul lui Chen Guangcheng, Guvernul chinez îndemnând Washingtonul să îşi prezinte scuze pentru că l-a găzduit în ambasadă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite