Divergenţe privind uniunea bancară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania vrea ca BCE să supravegheze doar 200 de bănci mari, în timp ce Comisia Europeană doreşte control asupra tuturor celor 6.000.

Planul de înfiinţare a unei agenţii de supraveghere bancară în cadrul Băncii Centrale Europene pune Germania şi Bruxelles-ul pe poziţii diferite. Proiectul, care urmează să fie prezentat pe 12 septembrie, prevede că BCE va deţine monopolul acordării licenţelor bancare în zona euro, potrivit propunerilor Comisiei Europene, a declarat pentru Bloomberg, un oficial european.

Autorităţile naţionale de reglementare ar urma să păstreze dreptul de a decide când şi cum să fie închisă o bancă, dar BCE va putea să facă recomandări şi în acest proces. De asemenea, chestiunile legate de protecţia consumatorilor ar putea rămâne în sarcina autorităţilor naţionale.

şi băncile mici pot crea haos financiar

Executivul european susţine că BCE ar trebui să supravegheze toate cele circa 6.000 de bănci din UE, însă Germania crede că sfera de acţiune a acestei agenţii ar trebui să fie formată numai din 200 de bănci mari. În plus, Germania crede că acest organism nu poate fi înfiinţat până la sfârşitul anului, aşa cum vrea Comisia Europeană. „Berlinul vrea să-şi păstreze băncile de stat (Landesbanks), care au legături strânse cu politicienii şi oamenii de afaceri, în afara puterilor de supraveghere ale BCE", comentează Reuters.

Crearea unei agenţii de supraveghere bancară în cadrul BCE ar fi un prim pas către crearea unei uniuni bancare, care ar permite zonei euro să recapitalizeze direct băncile, şi nu prin intermediul guvernelor. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, spune că BCE trebuie să aibă o rază mai mică de responsabilitate „pentru a putea să-şi concentreze eforturile pe ruperea legăturilor dintre bănci şi guverne".

„BCE însăşi a spus că nu are puterea de a supraveghea toate cele 6.000 de bănci într-un viitor previzibil", a declarat Schaeuble, citat de Reuters.  Dar Bruxelles-ul insistă pe faptul că sfera acestei agenţii trebuie să se întindă inclusiv la băncile mai mici,

deoarece şi acestea pot crea „haos financiar", după cum a declarat Olli Rehn, comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare. El a dat exemplul băncii britanice Northern Rock, al Băncii Anglo-Irlandeze, din Irlanda, sau al băncii spaniole Bankia, care au trebuit naţionalizate pentru a fi salvate de la faliment. Schaeuble a mai spus că Germania examinează modalităţile de a înăspri sancţiunile pentru managerii băncilor neperformante.

BCE îşi anunţă mâine politica monetară

În cadrul unei întâlniri cu membrii Comisiei de Afaceri Economice şi Monetare din PE, şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a susţinut că BCE ar putea cumpăra obligaţiuni pe doi sau trei ani, emise de statele din zona euro. Decizia ar putea fi anunţată oficial mâine, după şedinţa consiliului guvernatorilor BCE.
În acelaşi timp, Moody's a coborât perspectiva ratingului AAA al UE de la „stabilă" la „negativă", reflectând riscuri în privinţa Germaniei, Franţei, Marii Britanii şi Olandei, ţări care generează aproximativ 45% din veniturile bugetare ale UE.

Bulgaria nu mai vrea euro, România rămâne în cursă 

Bulgaria a îngheţat pe termen nelimitat planurile de aderare la euro, considerând că acest lucru nu ar aduce beneficii, ci numai costuri. Premierul Boyko Borisov şi ministrul Finanţelor, Simeon Djankov, au declarat că abandonarea planului de aderare este o consecinţă a deteriorării condiţiilor economice şi a incertitudinilor legate de viitorul blocului monetar, alături de schimbarea „decisivă" a opiniei publice din ţară privind adoptarea euro, la începutul celui de-al treilea an de austeritate. „În prezent, nu văd niciun beneficiu al intrării în zona euro, ci numai costuri. Publicul este îndreptăţit să ştie cine ar avea de salvat pe cine după ce aderăm. Este prea riscant pentru noi şi, în plus, nu este sigur care sunt regulile şi cum vor sta lucrurile peste un an sau doi", a afirmat Djankov.

Criza datoriilor a determinat şi alte state UE să se îndepărteze de adoptarea monedei unice. Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat ieri la reuniunea ambasadorilor, că România trebuie să facă o prioritate din îndeplinirea condiţiilor de trecere la euro şi că „toate statele din zona non-Euro trebuie să găsească formula de a participa la sistemul de supraveghere bancară propus pentru zona Euro".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite