Dispută pentru "şefia" Americii Latine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, şi preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, fac turnee pentru a-şi consolida poziţiile politice şi economice pe continentul

Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, şi preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, fac turnee pentru a-şi consolida poziţiile politice şi economice pe continentul sud-american

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a pornit într-un turneu în Mexic şi America Centrală, cu scopul întăririi legăturilor diplomatice şi extinderii celor comerciale mai ales în domeniul biocombustibililor, ca soluţie la dependenţa de petrol. Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, vrea şi el să-şi întărească poziţia prin încheierea de acorduri energetice cu Argentina, Uruguay, Bolivia şi Ecuador.

"Mexicul şi Brazilia, cele două centre de greutate ale Americii Latine, trebuie să fie protagonistele unei alianţe regionale şi strategice", a propus, luni, liderul brazilian, Lula da Silva, în cursul vizitei din Mexic.
"Am putea construi în secolul XXI alianţele pe care n-am fost în stare să le încheiem în secolul XX", a adăugat el. Preşedintele mexican, Felipe Calderon, i-a răspuns: "Inima noastră este în America Latină, în ciuda aşezării geografice în America de Nord". Mexicul a fost adesea criticat că îşi îndreaptă atenţia spre SUA, principalul său partener economic. Turneul lui Lula va continua în Honduras, Nicaragua, Panama şi Jamaica.

Chavez achiziţionează titluri de un miliard de dolari

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a luat cina, luni seara, cu preşedintele argentinian, Nestor Kirchner, şi soţia acestuia, Cristina. Liderul de la Caracas a început, astfel, un turneu în America Latină, prima vizită de pe agendă fiind la Buenos Aires.

Chavez a semnat un acord cu Kirchner prin care se angajează să achiziţioneze titluri argentiniene în valoare de un miliard de dolari. Venezuela a achiziţionat în ultimii trei ani echivalentul a 4,3 miliarde de dolari titluri de stat argentiniene.

Lula nu deţine recordul lui Chavez

Lula nu are în palmares recordul liderului de la Caracas: şapte ore şi 43 de minute de transmisie continuă a durat, duminica trecută, programul "Alo, Presidente!", pe care Hugo Chavez îl are săptămânal. Emisiunea e transmisă în fiecare duminică de posturile publice de radio şi televiziune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite