Dispută moldo-ucraineană pe terminalul de la Giurgiuleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina dezminte că ar avea intenţii de revizuire a frontierei cu Republica Moldova, aşa cum a scris presa ucraineană Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, a

Ucraina dezminte că ar avea intenţii de revizuire a frontierei cu Republica Moldova, aşa cum a scris presa ucraineană

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, a dezminţit presupusele intenţii ale preşedintelui Iuşcenko de a revizui Acordul moldo-ucrainean cu privire la frontierele de stat. El a admis totuşi că există neînţelegeri sensibile între Chişinău şi Kiev cu privire la terminalul petrolier de la Giurgiuleşti.

Ambasadorul Serghei Pirojkov a declarat că Ucraina nu doreşte o eventuală revizuire a Acordului din 1999, adăugând că speră că acesta va fi respectat integral de către ambele părţi.

Anterior, ştiri preluate şi traduse în Republica Moldova din mass-media ucraineană sugeraseră că Victor Iuşcenko s-ar fi referit la o posibilă revizuire."În această privinţă pot spune că această ştire a agenţiei Infotag conţine o informaţie premeditat denaturată şi neadevărată.

Partea ucraineană apreciază ştirile de acest fel ca pe tentative premeditate ale unor anumite forţe distructive de a înrăutăţi relaţiile bilaterale ucraineano-moldoveneşti, care au atins un nivel foarte înalt, şi de a împiedica dezvoltarea în continuare a tendinţelor pozitive în procesul de negocieri privind soluţionarea chestiunilor problematice cu caracter economic", a spus Serghei Pirojkov, citat de BBC.

"În acelaşi timp, partea ucraineană într-adevăr este preocupată de unele aspecte legate de construcţia complexului petrolier în raionul localităţii Giurgiuleşti", a spus ambasadorul Ucrainei la Chişinău. "Pe noi ne interesează chestiunile legate de asigurarea securităţii navigaţiei fluviale în acest raion al Dunării, precum şi posibilele consecinţe ecologice ale realizării acestui proiect în contextul transfrontalier.

Poziţia noastră în această privinţă a fost formulată detaliat şi transmisă părţii moldoveneşti la mijlocul lunii septembrie anul curent. În prezent, suntem în aşteptarea răspunsului colegilor noştri moldoveni şi contăm pe faptul că Republica Moldova îşi va îndeplini în măsură deplină atât angajamentele sale internaţionale, cât şi acordurile bilaterale, a subliniat Pirojkov.

Autorităţile moldovene nu au reacţionat în niciun fel la declaraţiile părţii ucrainene şi au evitat, până acum, să se pronunţe şi asupra problemelor conflictuale legate de Terminalul petrolier Giurgiuleşti, semnalate de Kiev.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite