Dispută în jurul casei de vacanţă a lui Franco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile spaniole au dat în judecată familia fostului dictator, care refuză deschiderea conacului pentru public. Guvernul regional al Galiţiei intenţionează să examineze conţinutul

Autorităţile spaniole au dat în judecată familia fostului dictator, care refuză deschiderea conacului pentru public.

Guvernul regional al Galiţiei intenţionează să examineze conţinutul casei de vacanţă a fostului lider spaniol Francisco Franco pentru a stabili oportunitatea deschiderii acesteia către public. Autorităţile au declarat că au depus plângere la un tribunal local, deoarece familia lui Franco a refuzat să permită inspecţia.

Este pentru prima dată când Spania ia o asemenea măsură împotriva familiei generalului Franco, care a condus Spania începând din 1939 până la moartea sa, în 1975. Casa, care datează din secolul al XIX-lea, este cunoscută sub numele de "Pazo de Meiras" şi este folosită de familia Franco pentru vacanţe.

"Pazo de Meiras" a fost dată cadou generalului Franco de către liderii războiului civil spaniol (din perioada 1936-1939), pe care Franco l-a condus şi în timpul căruia s-a impus ca lider al naţionaliştilor spanioli. Dictatorul Francisco Franco Bahamonde a condus Spania cu o mână de fier. După ce a câştigat războiul civil, în 1939, a dizolvat parlamentul, stabilind un regim autoritar ce a durat până în 1978, când a fost schimbată Constituţia.

În al Doilea Război Mondial, Franco a menţinut o politică de neutralitate, deşi a sprijinit, la scară redusă, Germania nazistă şi Italia fascistă, mai ales prin trimiterea de trupe (cunoscute sub numele de Divizia Albastră) pentru a sprijini ocupaţia Rusiei. Conacul ar fi fost cumpărat, se pare, cu bani provenind din salariile lucrătorilor guvernamentali.

Bibliotecă de valoare

Potrivit istoricilor, "Pazo de Meiras" ar putea conţine o parte a unei importante biblioteci aparţinând fostului proprietar, scriitorul Emilia Pardo Bazan. Bogăţia familiei lui Franco - acumulată, în mare parte, în timpul regimului său - este notorie în Spania.

Fostul dictator, o figură controversată

În timpul Războiului Rece, SUA au fost aliate diplomatic cu Franco (foto), datorită politicii anticomuniste a acestuia. Franco este o figură controversată în Spania. Dacă unii îl privesc drept un lider puternic care a adus pace şi a stabilizat Spania, alţii şi-l amintesc ca pe un dictator crud, care a reprimat disidenţa, instituţionalizând tortura, taberele de concentrare şi aplicând sentinţe cu închisoarea şi pedeapsa cu moartea împotriva oponenţilor politici. După moartea sa, Spania a început tranziţia spre democraţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite