Dispută germano-polonă pentru un manuscris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bibliotecă refuză eliberarea "ultimilor prizonieri germani de război" - documente şi cărţi vechi . Manuscrisul original al Concertului pentru Pian No. 27 de Mozart, opere ale scriitorilor

O bibliotecă refuză eliberarea "ultimilor prizonieri germani de război" - documente şi cărţi vechi .

Manuscrisul original al Concertului pentru Pian No. 27 de Mozart, opere ale scriitorilor Johann Wolfgang von Goethe şi Jakob Reinhold Lenz, o carte de rugăciuni datând din secolul al XV-lea sunt "ultimii prizonieri germani de război" "sechestraţi" la biblioteca Jagiellonia din Cracovia.

Multe dintre aceste comori ale culturii germane au fost aduse în Polonia, printr-o ironie a istoriei, chiar de către nazişti pentru a le proteja de bombardamentele aliaţilor. În perioada 1941-1944, aceştia au transferat de la Biblioteca din Berlin la un castel din Silezia peste trei milioane de cărţi, opere şi obiecte de artă. Altele au fost lăsate în urmă de germanii care au părăsit teritoriile ce au revenit Poloniei după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

De 15 ani, autorităţile de la Berlin încearcă să le recupereze. Polonezii au refuzat categoric, motivând că şi ei au pierdut în acea perioadă 22 milioane de cărţi şi sute de mii de opere de artă. În 1977, prim-secretarul Partidului Comunist Polonez, Edward Gierek, i-a înapoiat lui Erich Honecker manuscrisul "Flautului Fermecat" şi cel al unei simfonii de Johann Sebastian Bach. În semn de mulţumire, liderul comunist est-german a restituit un portret valoros al regelui polonez Jan Sobieski al III-lea.

Merkel, printre gheţarii Groenlandei

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel (foto), s-a aflat într-o vizită de două zile în insula daneză Groenlanda pentru a constata personal consecinţele încălzirii climatice în regiunea arctică. Aici topirea gheţarilor este mult mai accelerată, fenomenul creând îngrijorare la nivel global. Merkel, însoţită de ministrul mediului, Sigmar Gabriel, şi de premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, s-a deplasat cu vaporul în fiordul Ilusissat, acoperit de aisberguri, pe coasta vestică a Groenlandei.

Cancelarul german încearcă să facă din Rasmussen un aliat în lupta împotriva încălzirii globale. Ieri, Angela Merkel, care a fost ministru al mediului în era Helmut Kohl, a vizitat o staţiune de cercetări polare, pe gheţarul Eqi.


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite