Dispută în UE pe tema zborurilor transatlantice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Noua Europă", interesată de scutire de vize, îşi negociază singură condiţiile de călătorie în SUA, supărând Bruxelles-ul Estonia şi Letonia au anunţat că semnează astăzi

"Noua Europă", interesată de scutire de vize, îşi negociază singură condiţiile de călătorie în SUA, supărând Bruxelles-ul

Estonia şi Letonia au anunţat că semnează astăzi acorduri bilaterale cu SUA privind regimul călătoriilor transatlantice ale propriilor cetăţeni, urmând calea deschisă de Cehia. Ungaria şi Slovacia au aceeaşi intenţie. Bruxelles-ul protestează, solicitând mandat unic de negociere cu SUA a problemelor legate de vize.

În vederea scutirii de vize pentru SUA, estul Europei este gata să accepte condiţii mai stricte de securitate. Bruxelles-ul, care a negociat recent cu SUA aceste condiţii, face presiuni pentru a stopa semnarea acordurilor bilaterale.

"Niciun stat membru nu are voie să încalce legislaţia UE. Noi vom negocia cu SUA", a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Franco Frattini. CE a pledat în faţa Legislativului european pentru obţinerea unui mandat de negociere a tuturor problemelor legate de vize, care cad în sarcina UE.

Potrivit lui Frattini, acest mandat, care trebuie aprobat de miniştrii de interne ai UE, va preciza clar pentru partea americană care sunt limitele peste care UE nu va trece "nici măcar cu un centimetru". Frattini a cerut estului Europei să aibă răbdare şi să nu spargă unitatea UE. "Nu trebuie să fim divizaţi. Condiţiile puse de SUA ridică serioase probleme politice şi juridice".

Spirite încinse în PE

SUA solicită, prin acordurile bilaterale, furnizarea mai multor date despre pasageri, obţinerea în prealabil a unor permisiuni electronice de călătorie şi prezenţa unor ofiţeri înarmaţi la bordurile avioanelor. Europarlamentarul portughez de centru-dreapta Paolo Coelho a cerut comisiei să-şi folosească toată energia pentru a opri acordurile bilaterale.

Parlamentarul slovac Zita Plestinska a spus însă că "orice pas către scutirea de vize este foarte important pentru cetăţenii cehi" şi a avertizat că o acţiune în instanţă a UE "nu ar fi un semnal pozitiv, mai ales în timpul procesului de ratificare a Tratatului European".

"Şerifii aerului", acceptaţi în UE

PE a aprobat ieri un compromis obţinut în ianuarie cu statele membre pe tema securităţii aeriene în interiorul UE. Documentul face posibilă prezenţa unor "şerifi" înarmaţi la bordul avioanelor care fac curse între ţările UE. UE nu este de acord cu prezenţa "şerifilor aerului" la bordul avioanelor transatlantice, una dintre condiţiile pe care SUA încearcă să o obţină acum prin acordurile bilaterale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite