Disidentul orb acuză China că maltratează un membru al familiei sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disidentul chinez Chen Guangcheng, aflat în continuare la un spital din Beijing, a acuzat marţi autorităţile chineze că maltratează un membru al familiei sale, într-un apel telefonic către Congresul american, relatează AFP.

Avocatul orb, autorul unei evadări spectaculoase din arestul la domiciliu la sfârşitul lui aprilie, urmată de o săptămână petrecută la ambasada SUA din Beijing, a sunat pentru a doua oară la Congresul american de când este internat.

Contrar primei audieri, Chen nu s-a arătat îngrijorat de propria sa situaţie, ci a acuzat autorităţile locale din provincia Shandong (est) că încearcă să se răzbune pe el acuzându-l pe nepotul său de crimă.

"Acestea sunt acuzaţii falsificate. Aceşti oameni din comitatul Yinan nu sunt deloc preocupaţi de legea din China", a declarat Chen prin telefon, în timp ce un celebru susţinător al său, Bob Fu, traducea declaraţiile sale pentru membrii Comisiei de Afaceri Externe.

Conform avocatului chinez, infractori îndrumaţi de Guvern au pătruns în casa nepotului său Chen Kegui şi l-au bătut timp de trei ore. În pofida acuzaţiilor de crimă, nimeni nu a fost pronunţat mort.

Potrivit lui Chen, autorităţile chineze îi aplică nepotului său aceleaşi persecuţii ca în cazul său, în condiţiile în care el însuşi a făcut patru ani de închisoare pentru acuzaţii false.

Militantul de 40 de ani a petrecut alţi doi ani în consemn la domiciliu, în satul său Shandong, din cauza luptei sale împotriva avorturilor şi sterilizărilor forţate din China. El se află în continuare la un spital din Beijing, dar nu poate ieşi şi nici primi vizita oricui doreşte. Şi încă nu a primit un paşaport care să-i permită să părăsească ţara.

"Nu sunt un erou, fac numai ce îmi cere conştiinţa", le-a spus el membrilor Congresului care îi admirau activitatea. "Nu pot păstra tăcerea şi să nu fac nimic când văd aceşti demoni care se iau de femei şi copii", a adăugat el.

În cursul audierii, congresmeni şi militanţi americani au făcut apel la accentuarea presiunii asupra Chinei pentru a-i permite avocatului orb să meargă în SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite