Discuţii cu privire la măsurile ce vizează nordul Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea numărului de deputaţi din comunitatea sârbă în Parlamentul kosovar, amnistie la plata taxelor pentru cetăţenii din nord şi pentru Biserica Ortodoxă Sârbă, ca şi un loc în Consiliul preşedinţilor pentru comunitatea naţională, rezervat sârbilor, sunt unele dintre măsurile prevăzute să fie abordate în dialogul cu privire la nordul Kosovo, şi care sunt evaluate ca un pachet de concesii din afara pachetului Martti Aht

Potrivit surselor menţionate, cele patru localităţi din nordul Kosovo: Mitrovica de Nord, Zubin Potok, Zvecan şi Leposavic, vor reprezenta o comunitate specială care va avea propriul parlament şi se va ocupa de administraţie, respectiv împărţirea bugetului care este alocat de la bugetul statului Kosovo, al Serbiei şi al donaţiilor internaţionale.

Parlamentul special va numi şi patru oficiali de rang înalt, pentru poliţie, cultură, învăţământ şi aspecte religioase, dezvoltare economică şi pentru infrastructură. Este de aşteptat ca ei să acţioneze ca un organism care coordonează proiectele şi modalităţile de organizare a vieţii în partea de nord a Kosovo.

La punctele de trecere a frontierei 1 şi 31 (Jarinje şi Brnjak) vor fi numiţi lucrători vamali internaţionali, în conformitate cu Rezoluţia 1244, şi instalarea lor va exprima modul de administrare integrată a graniţei. Sumele colectate de vameşi la aceste treceri vor fi utilizate pentru proiecte care vor fi aplicate în nord.


Deocamdată, guvernul de la Pristina nu a dorit să comenteze ce s-a scris în cotidianul kosovar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite