Discuţii "oneste" între liderii coreeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În a doua zi a summitului, Kim Jong Il a fost mai zâmbitor, poate şi datorită cadourilor oferite de Roh Moo-Hyun Summitul intercoreean a continuat ieri cu discuţii "oneste" între cei doi

În a doua zi a summitului, Kim Jong Il a fost mai zâmbitor, poate şi datorită cadourilor oferite de Roh Moo-Hyun

Summitul intercoreean a continuat ieri cu discuţii "oneste" între cei doi lideri, după cum a declarat preşedintele sud-coreean Roh Moo-Hyun, într-o pauză a întrevederii. Summitul se încheie astăzi, după ce preşedintele Roh a refuzat propunerea liderului nord-coreean Kim Jong-Il de a prelungi discuţiile cu o zi.

Roh Moo-Hyun a spus că cele două părţi pregătesc proiectul unui acord ce va fi adoptat astăzi, la finalul întrevederii de trei zile. Cei doi lideri discută graniţele controversate şi relaţiile economice. Preşedintele Roh a declarat că speră ca summitul să relaxeze tensiunile dintre cele două ţări, dar analiştii spun că aşteptările sunt modeste.

Roh a precizat că Phenianul este nemulţumit de ritmul încet în care se dezvoltă un parc industrial comun condus de Coreea de Sud în oraşul nord-coreean Kaesong. El a mai spus că liderul Kim Jong-Il şi-a exprimat regretul că impasul internaţional în privinţa programelor sale nucleare a afectat cooperarea economică dintre cele două ţări.

"Conducătorul iubit" a primit cadouri ilegale

Liderul comunist Kim Jong Il părea încântat de discuţii, spre deosebire de ziua precedentă, când a părut rece, transmite Reuters. Kim Jong-Il a zâmbit de mai multe ori, mai ales atunci când liderul sud-coreean i-a oferit cadourile, între care 150 de DVD-uri, conţinând filme sud-coreene.

Deşi vizionarea lor este ilegală în Coreea de Nord, DVD-urile au reprezentat cadoul ideal pentru "conducătorul iubit", care este un mare consumator şi cunoscător al cinematografiei, şi despre care se spune că a fost şi regizor în tinereţe. În 1978, Kim a ordonat securităţii răpirea unui cunoscut regizor sud-coreean pentru a ajuta industria de film nord-coreeană. Regizorul şi soţia sa au petrecut opt ani făcând filme de propagandă în ţara comunistă şi au reuşit să evadeze în 1986.

Kim Jong-Il a interzis importul de filme, deoarece acestea ilustrează diferenţa dintre nordul sărac şi izolat de lume şi sudul democratic şi prosper, spun analiştii. Una dintre tacticile curente ale poliţiei nord-coreene este oprirea curentului electric înainte de a face percheziţii în blocurile de apartamente şi verificarea DVD-urilor blocate în aparate.

Legea nu pare a se aplica şi liderului suprem. Despre Kim Jong-Il se spune că ar avea o colecţie de peste 20.000 de filme străine în biblioteca privată.

Mass-media sud-coreeană specula că preşedintele Roh îi va aduce lui Kim Jong-Il şi o plasmă-gigant, însă cadoul nu a fost văzut la Phenian, transmite Reuters. Darul ar fi violat embargoul internaţional privind importurile de bunuri de lux în Coreea de Nord, impus după efectuarea testului nuclear de anul trecut.

Acord privind dezarmarea nucleară

Coreea de Nord a acceptat închiderea reactorului nuclear principal până la sfârşitul anului în curs. Tot atunci, statul comunist va oferi detalii complete privind programul său nuclear, au declarat oficiali chinezi. Acordul a fost stabilit la Beijing, prin negocieri la care au luat parte SUA, Japonia, Rusia, China şi cele două Corei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite