Discursul lui Sarkozy dă roade în sondaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolas Sarkozy trece pentru prima dată în sondaje în faţa rivalului său socialist în cursa pentru alegerile prezidenţiale, François Hollande.

Potrivit unui sondaj IFOP dat publicităţii ieri, preşedintele în exerciţiu este cotat cu 28,5% din intenţiile de vot pentru primul tur de scrutin, în timp ce rivalul său socialist este creditat cu 27%, relatează AFP.

Totuşi, în cel de-al doilea tur de scrutin, relevă sondajul, câştig de cauză ar avea socialistul François Hollande, cu 54,5% faţă de 45,5%, cât ar obţine Sarkozy. Însă Hollande pierde şi aici două procente faţă de luna februarie.
„Efectul Villepinte"

Ancheta sociologică a fost realizată în zilele de 11 şi 12 martie, pe un eşantion de 1.638 de persoane, imediat după mitingul electoral susţinut duminică de Sarkozy, la Villepinte, în cursul căruia acesta a avut un discurs care seamănă izbitor cu cel al candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen, care şi-a axat programul pe „patriotismul social şi economic".

Deşi sociologii spun că, în general, un eveniment are rezultate vizibile la nivelul sondajelor la cel puţin o săptămână de la producerea sa, analistul Frédéric Dabi de la IFOP vede în rezultatele acestui sondaj „efectul Villepinte", notează Liberation.fr. „Marchează o reuşită, pentru moment, a strategiei de recuperare a electoratului pe care-l are Frontul Naţional. Marine Le Pen nu a fost niciodată atât de jos în sondajele noastre", a adăugat Frédéric Dabi. Sondajul publicat ieri o plasează pe locul al treilea în intenţiile de vot, cu 16%, în timp ce sondaje precedente o cotau cu 17,5%-18% din opţiuni. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite