Discursul se radicalizează în moscheile britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate dintre moscheile din Marea Britanie sunt controlate de gruparea extremistă Deobandi, ai cărei lideri resping valorile Occidentului şi cheamă la sacrificiu în numele lui Allah.

Aproape jumătate dintre moscheile din Marea Britanie sunt controlate de gruparea extremistă Deobandi, ai cărei lideri resping valorile Occidentului şi cheamă la sacrificiu în numele lui Allah.

Riyadh ul Haq, un imam care îndeamnă la jihad şi îşi exprimă ura faţă de evrei, creştini şi hinduşi în cadrul predicilor sale, este pe cale să devină liderul spiritual al acestei grupări sunnite, din care s-a desprins şi mişcarea talibanilor din Afganistan. Potrivit unui raport al poliţiei, citat de publicaţia

"The Times", Deobandi are sub control peste 600 din cele 1.350 de moschei din Marea Britanie. Documentul vine să contrazică declaraţiile guvernului care a dat vina pentru radicalizarea musulmanilor din ţară pe islamiştii străini, preferând o politică de promovare a unor imami "crescuţi" în Albion.

Este şi cazul lui Riyadh ul Haq, 36 de ani, care a absolvit un seminar din Marea Britanie. În prezent, şapte dintre cele 26 de seminarii islamice sunt conduse de membri ai mişcării Deobandi, 80% din liderii religioşi musulmani formându-se în aceste şcoli. Mulţi au primit chiar burse de studiu de la autorităţile locale din domeniul educaţiei.

Vecinii creştini, de evitat

Cotidianul "The Times" a intrat în posesia mai multor discursuri rostite de ul Haq şi de profesori de la un seminar din apropiere de Bury. Destinate doar unei audienţe musulmane, textele dezvăluie o ură profundă faţă de societatea occidentală şi o mare admiraţie pentru talibani. Vorbitorii critică televiziunea, arta, muzica şi şahul, iar despre fotbal spun că este "un cancer care a pătruns în rândul tineretului".

Pentru Riyadh ul Haq, şi simpla vecinătate dintre un musulman şi un creştin este nocivă. Cu câteva săptămâni înainte de atentatele de la 11 septembrie, imamul deplângea lipsa de curaj a musulmanilor, care nu îndrăznesc să pornească la jihad.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite