Discursul despre Starea Naţiunii, plin de idei reciclate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima alocuţiune a lui George W. Bush nu a adus nimic nou în materie de politică internă şi externă Preşedintele american, George W. Bush, a rostit, luni, ultimul său discurs despre

Ultima alocuţiune a lui George W. Bush nu a adus nimic nou în materie de politică internă şi externă

Preşedintele american, George W. Bush, a rostit, luni, ultimul său discurs despre Starea Naţiunii. A fost una dintre puţinele şanse ale liderului de la Casa Albă de a se mai afla în prim-planul scenei politice, acaparată aproape total de campania electorală.

George W. Bush i-a avertizat pe americani că trebuie să se mai aştepte la lupte dificile în Irak, dar că securitatea s-a ameliorat considerabil şi 2008 va fi un an de tranziţie pentru această ţară.

Militarii americani cedează progresiv irakienilor conducerea operaţiunilor, pentru a se consacra mai mult unei misiuni de protecţie şi supervizare, a afirmat Bush. Preşedintele american a ţinut să adauge însă că progresele înregistrate în Irak nu trebuie puse în pericol printr-o retragere prematură a trupelor. Referindu-se la Iran, George W. Bush le-a transmis un mesaj clar liderilor de la Teheran, cerându-le să suspende acţiunile de îmbogăţire a uraniului, pentru a se alătura comunităţii internaţionale. El i-a mai sfătuit pe iranieni să nu îi mai susţină pe terorişti.

Tot pe plan extern, preşedintele şi-a reafirmat intenţia de a face totul pentru ca israelienii şi palestinienii să ajungă la un acord de pace înainte de finalul mandatului său.

Creştere economică pe termen lung

O altă temă importantă a discursului a fost situaţia economică a SUA, principala preocupare a americanilor, potrivit sondajelor. Bush a recunoscut că economia traversează o perioadă de incertitudine, dar i-a asigurat pe cetăţeni că, pe termen lung, vor asista la o creştere.

Liderul de la Casa Albă a pledat pentru "un pachet robust" de măsuri de susţinere a creşterii economice, cerându-le democraţilor să nu încerce să umfle "nota de plată". Potrivit presei americane, democraţii nu vor ţine însă cont de declaraţiile din discurs.

Ei intenţionează să efectueze o serie de recalculări de impozite pentru persoanele în vârstă şi să mărească alocaţiile de şomaj. Referitor la problema imigraţiei, Bush a precizat că SUA trebuie să ia mai multe măsuri pentru a-şi securiza frontiera. În ceea ce priveşte încălzirea globală, Washingtonul îşi ia angajamentul "să îşi sporească securitatea energetică şi să lupte împotriva schimbării climatice globale". Potrivit AP, ultimul discurs al preşedintelui Bush a însemnat, de fapt, "reciclarea" unor idei deja prezentate.

Cu ochii pe Hillary şi Obama

Conform aşteptărilor, în Congres, toţi ochii au fost aţintiţi asupra senatorilor democraţi Barack Obama şi Hillary Clinton. În timpul discursului, mulţi congresmeni i-au spionat pe cei doi, rivali în cursa pentru nominalizarea democrată la alegerile prezidenţiale.

Obama şi Hillary au stat aproape unul de altul în cursul alocuţiunii, dar nu şi-au dat mâna şi s-au evitat cât de mult au putut. În schimb, senatorul democrat Edward Kennedy a discutat cu fosta Primă Doamnă, declarând ulterior că a rămas prieten cu familia Clinton, în ciuda sprijinului pe care fratele lui John F. Kennedy îl acordă candidatului afro-american.

Barack Obama a apreciat că discursul nu a fost altceva decât "simplă retorică", precizând în acest sens că este nevoie de un nou tip de politică la Casa Albă. Şi Hillary Clinton a avut o atitudine critică faţă de remarcile preşedintelui. Senatoarea de New York a susţinut că americanii au nevoie de un lider care să înţeleagă problemele economice cu care se confruntă în prezent SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite