Discriminare în autobuzele ultrareligioşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Suprem din Israel a respins o petiţie înaintată de mişcarea reformistă Centrul de Acţiunea Religioasă care protesta faţă de segregaţia pe sexe pe o serie de linii de autobuze care circulă şi în cartiere locuite de ultrareligioşi, relatează cotidianul israelian „Haaretz“.

Conform unor prescripţii, bărbaţii evrei ultrareligioşi nu au voie să se uite la nicio femeie, cu excepţia soţiilor lor. Astfel că pe liniile societăţii Mehadrin, deşi o linie publică pentru toţi locuitorii, femeile care urcau în autobuze erau obligate să ocupe locurile din spatele maşinii. De multe ori, când încercau să se aşeze pe alte locuri, erau bruscate de călătorii bărbaţi şi constrânse să se ducă în spate. Petiţia împotriva acestei discriminări a fost prezentată în urmă cu trei ani, mai întâi Ministerului Transporturilor, fiind susţinută şi de mai multe organizaţii de femei. Conducerea Ministerului, care nu vroia probabil să intre în conflict cu puternicele organizaţii şi partide ultrareligioase şi să-şi piardă o parte din clienţi, a ajuns la concluzia că, deşi discriminarea nu este legală, trebuie să se permită liniilor de autobuze Mehadrin să funcţioneze temporar cu condiţia ca femeile să se aşeze de bunăvoie în locurile din spate şi să nu fie forţate în acest sens.

Nemulţumiţi de această decizie, reformiştii s-au adresat Tribunalului Suprem. După mai multe audieri, Elyahim Rubinstein, judecător la acest tribunal, a hotărât să preia recomandarea adoptată de Ministerul Transporturilor. Pentru a vedea măsura în care ea este respectată, liniile de autobuze Merhadrin vor fi atent monitorizate pentru a vedea dacă nu cumva se continuă abuzurile  sau violenţele împotriva femeilor. Reprezentanţi ai organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului afirmă însă că este vorba de acceptarea de către stat a discriminării pe sexe. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite