Directoarea FMI propune o entitate paneuropeană de recapitalizare a băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a propus marţi crearea unei entităţi europene supranaţionale capabilă să recapitalizeze băncile aflate în dificultate, transmite AFP.

'Pentru a rupe cercul vicios dintre state şi bănci, avem nevoie de o mai mare partajare a riscurilor peste frontiere în sistemul bancar. Pe termen scurt, ar ajuta o entitate paneuropeană cu participaţii directe în bănci', a afirmat Lagarde într-un discurs ţinut la Washington al cărui conţinut a fost remis presei.

Ea nu a oferit detalii suplimentare în sprijinul acestei idei, nici despre modalitatea de finanţare a unei asemenea entităţi şi nici despre termenul în care ar trebui creată.

Consilierul său economic, francezul Olivier Blanchard, a pledat şi el marţi pentru intervenţii publice în sectorul amintit.

'O recapitalizare publică parţială a băncilor nu pare să mai fie la ordinea zilei, însă probabil că ar trebui să fie', a scris el în cuvântul înainte la 'Perspectivele economice mondiale', redactate de FMI.

'În măsura în care ar relansa creditarea şi activitatea, ar putea fi cu uşurinţă rentabilă, mai mult decât majoritatea celorlalte măsuri', a adăugat el.

În previziunile sale semestriale, FMI a apreciat că băncile din zona euro ar trebui să reducă bilanţurile lor cu 2.600 de miliarde euro în următorii doi ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite