Diplomaţii americani din lume, transformaţi în spioni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul de stat le-a ordonat angajaţilor săi să strângă informaţii despre slăbiciunile liderilor politici, dar şi să obţină amprente oculare, digitale şi probe ADN de la oficiali ONU, potrivit  WikiLeaks. Washingtonul a fost aruncat într-o criză diplomatică globală după ce site-ul WikiLeaks a publicat peste 250.000 de documente clasificate provenind de la ambasadele SUA.

O directivă secretă semnată de secretarul de stat american, Hillary Clinton, dar şi de predecesoarea sa, Condoleeza Rice, le cerea diplomaţilor detalii referitoare la sistemele de comunicaţii folosite de înalţi oficiali ONU, inclusiv parole şi chei de criptare utilizate în reţele private şi comerciale pentru comunicări oficiale, scrie   „The Guardian", unal dintre cele cinci publicaţii care au primit o mare parte din documentele obţinute de site-ul WikiLeaks.

Conducerea diplomaţiei americane a cerut informaţii biometrice detaliate despre „ oficiali ONU", dar s-a arătat interesată şi de  „stilul de management al secretarului general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon". „The Guardian" scrie că Washingtonul voia să ştie până şi numerele de cărţi de credit, adresele de e-mail, numerele de telefon, dar şi „informaţii biografice şi biometrice despre reprezentanţii permanenţi din Consiliul de Securitate".

„Rusia se foloseşte de mafie"

Potrivit documentelor secrete transmise de diplomaţii SUA de la Moscova, Rusia şi serviciile sale de informaţii folosesc mafia pentru a desfăşura operaţiuni ilegale. Din această cauză, ţara a devenit „practic un stat mafiot". O notă, adresată directorului FBI Robert Mueller, evidenţiază rolul crucial pe care îl joacă în Rusia Aleksandr Burtnikov, directorul FSB, Mihail Fradkov, directorul SVR (serviciul de informaţii externe) şi ministrul de Interne, Raşid Nurgaliev.

„Cei trei reprezintă linia dură pragmatică care împărtăşeşte viziunea lumii sovietice, xenofobă şi sfidătoare faţă de Occident", precizează depeşa. Relaţia foarte strânsă dintre premierul rus Vladimir Putin şi omologul său italian Silvio Berlusconi este privită cu suspiciune la ­Washington. Cei doi lideri şi-ar fi făcut „cadouri foarte valoroase" şi au încheiat contracte energetice profitabile, informează diplomaţii americani. Despre prima-doamnă a Rusiei, Svetlana Medvedeva, se spune că „generează tensiuni" între grupurile de la Moscova.

Corupţia şi relaţia cu Rusia, sub lupă la Sofia

Din documentele transmise din Polonia aflăm că preşedintele Barack Obama a renunţat la planul iniţial de instalarea elementelor antirachetă în Polonia şi Cehia pentru a obţine susţinerea Rusiei în favoarea sancţiunilor ONU împotriva Iranului. Temele care interesează diplomaţia americană de la Sofia sunt, potrivit documentelor WikiLeaks, corupţia, infracţionalitatea, spălarea de bani, dar şi informaţii despre conducerea ţării, despre opoziţie, securitatea energetică şi relaţiile externe, cu Rusia, UE, Balcani.

La capitolul securitate energetică, SUA vor să ştie despre „factorii interni şi externi care influenţează deciziile guvernului bulgar în acest domeniu, precum şi despre „criminalitatea organizată implicată în sectorul energetic". Washingtonul este interesat de  eforturile Bulgariei în privinţa diminuării dependenţei energetice faţă de Rusia.

Departamentul de Stat a dat dispoziţie să se culeagă informaţii despre relaţiile personale dintre liderii bulgari şi oficialii sau oamenii de afaceri ruşi. În plus, a vrut să afle vulnerabilităţile liderilor bulgari la influenţa rusă. „Daily Mail", scrie, citând tot din documentele date publicităţii de WikiLeaks că preşedintele Barack Obama „nu are niciun sentiment faţă de Europa şi preferă să se orienteze spre Est, nu spre Vest".

Mai multe state arabe au cerut atacarea Iranului

Mai mulţi aliaţi ai Statelor Unite din lumea arabă, printre care regele Abdullah al Arabiei Saudite, cel al Bahreinului, Hamad bin Isa al-Khalifa, sau fostul preşedinte al Senatului iordanian, Zeid Rifai, au cerut în repetate rânduri atacarea Iranului pentru a pune capăt programului nuclear al republicii islamice. Suveranul saudit a avertizat că, dacă Teheranul va obţine arme nucleare, „toată lumea din regiune va face acelaşi lucru".

Israelul, gata de atac

SUA au informat Franţa că Israelul ar putea ataca Iranul fără sprijinul forţelor americane, însă operaţiunea ar putea să nu aibă succes. Secretarul american al Apărarii, Robert Gates, i-a dezvăluit acest lucru  fostului ministru francez al Apărării, Herve Morin, în timpul unei întâlniri care a avut loc la 8 februarie la Paris.

Tot din documentele WikiLeaks aflăm că Arabia Saudită a cerut SUA să atace Iranul pentru a pune capăt programului nuclear al Teheranului. Regele Abdullah al Arabiei Saudite a subliniat că o colaborare cu SUA pentru combaterea influenţei iraniene în Irak reprezintă o prioritate strategică a regatului. Din aceleaşi telegrame diplomatice reiese că statul evreu este hotărât să-şi păstreze monopolul nuclear în regiune.

Liderii lumii văzuţi de America

În telegramele secrete publicate de WikiLeaks, unii lideri ai lumii figurează cu portrete acide şi deloc măgulitoare.

Premierul rus, Vladimir Putin, caracterizat drept un „mascul dominant" (alpha-male), apare ca adevăratul „şef", care deţine puterea şi controlul în Rusia. Prin comparaţie, preşedintele Dmitri Medvedev este „şters" şi „ezitant". Într-un mesaj al Ambasadei SUA la Moscova, din 2008, Medevedev este descris ca „ jucându-l pe Robin pentru Batman-ul Putin". În seria de benzi desenate şi filme cu Batman, Robin este „ajutorul" supereroului.

Cancelarul german Angela Merkel, botezată „teflon" în corespondenţa diplomatică, este considerată prea prudentă şi lipsită de imaginaţie. „Dacă e încolţită, Merkel devine tenace, dar nu-i plac riscurile şi rareori dă dovadă de creativitate", se spune într-o telegramă din martie 2009. Poreclit „împăratul gol", Nicolas Sarkozy este văzut de diplomaţii americani ca un personaj „bănuitor şi autoritar", ­care-şi muştruluieşte premierul şi colaboratorii.

Premierul italian Silvio Berlusconi este descris drept „iresponsabil, vanitos şi ineficient ca lider politic european". El este „slab fizic şi politic", una dintre cauze fiind nopţile pierdute şi petrecerile care-l fac să nu se odihnească suficient. Premierul britanic David Cameron este considerat „superficial", iar prinţul Andrew, „prost crescut".

Preşedintele afgan Hamid Karzai este „influenţabil şi paranoic", înclinat spre teorii ale complotului. Liderul libian Muammar Gaddafi depinde „aproape obsesiv de un nucleu dur de oameni" şi călătoreşte cu o „ ucraineană blondă şi voluptoasă" pe post de infirmieră. Nord-coreeanul Kim Jong-il e descris ca un „boşorog hodorogit", iar premierul israelian Benjamin Netanyahu este „elegant şi şarmant", dar lipsit de cuvânt.

Sute de telegrame de la Ambasada din Bucureşti

Note diplomatice au fost trimise şi de Ambasada Statelor Unite de la Bucureşti. Potrivit site-ului de investigaţii WikiLeaks, este vorba de în total 830 de documente în perioada 2004-2010. În câteva dintre acestea se vorbeşte în trecere de România în legătură cu scutul anti-rachetă american şi acordul Bucureştiului de a găzdui pe teritoriul românesc elemente ale sistemului de apărare american. Un alt paragraf din notele confidenţiale redactate de diplomaţii SUA menţionează România în legătură cu relaţiile dintre Washington şi Teheran.

România, Şovăitoare

Potrivit postului NdTV, în momentul în care preşedintele Barack Obama a încercat o apropiere de Iran, mai multe state europene s-au temut că SUA vor renunţa la sancţiunile impuse Teheranului pentru a obţine avantaje economice din partea acestei ţări. Administraţia americană a trimis atunci la Bruxelles un oficial de rangul doi, Daniel Glaser.

Potrivit documentelor WikiLeaks, pe 3 martie 2009 acesta a purtat discuţii confidenţiale  cu peste 70 de experţi pe Orientul Mijlociu din guvernele UE.  România alături de Grecia şi Spania au părut şovăitoare în legătură cu strategia SUA faţă de Iran, care includea o paletă largă de „mustrări",  de la sancţiuni financiare la „scenariul cel mai rău", nenumit în documente.

Ambasada condamnă „furtul" documentelor

Cert este că documentele date publicităţii de WikiLeaks arată că Ambasada SUA la Bucureşti a intensificat transmiterea de informaţii către Washington în anii 2006 şi 2009, perioadă în care postul de ambasador îl deţinea Nicholas Taubman. Acesta a criticat dur Parlamentul român pentru acţiunile care aveau ca scop slăbirea capacităţii procurorilor şi a poliţiştilor în combaterea mitei şi corupţiei. 2006 este anul în care preşedintele Traian Băsescu a fost în vizită oficială la Washington, iar Omar Hayssam a fugit din ţară.

Tot atunci, scandalul închisorilor CIA şi zborurile secrete au luat amploare în România. Fără vreo referire la documentele WikiLeaks, presa americană a publicat ieri informaţii potrivit cărora un important lider al reţelei teroriste al-Qaida, Abu Faraj al-Libi, arestat de serviciile de securitate pakistaneze în mai 2005, a fost interogat într-o închisoare secretă a CIA din România.  Ministerul român de Externe nu a reacţionat până la ora închiderii ediţiei la dezvăluirile WikiLeaks.

A reacţionat însă vehement Ambasada SUA la Bucureşti. ­Într-un comunicat trimis redacţiei „Adevărul" ambasada americană atrage atenţia că informările trimise Washingtonului din alte ţări „nu reprezintă o reflectare a politicilor Statelor Unite şi nu au întotdeauna un rol în conturarea deciziilor finale în materie de politici". Potrivit documentului „telegramele conţin informaţii preliminare şi sunt adesea incomplete".

„Condamnăm în termenii cei mai duri publicarea neautorizată a unor documente secrete şi a unor informaţii confidenţiale ce ţin de securitatea naţională. Publicând documente secrete care au fost furate, Wikileaks a pus în pericol vieţile şi munca persoanelor care luptă pentru drepturile omului", se arată în comunicat.

Casa Albă: informaţiile nu au efecte politice

Casa Albă a catalogat acţiunea WikiLeaks drept „iresponsabilă". Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane, Robert Gibbs, a condamnat dezvăluirile WikiLeaks spunând că ele "periclitează diplomaţii, agenţii secreţi şi oamenii din întreaga lume care cer ajutorul SUA pentru promovarea democraţiei".

Un congresman republican, Peter King, membru al Comisiei pentru Securitate Internă al Camerei Reprezentanţilor, a declarat că „WikiLeaks ar trebui desemnată drept organizaţie teroristă". El a spus că intenţia fondatorului acesteia, Julian Assange, este „de a prejudicia interesele Americii în războiul antitero  şi chiar siguranţa coaliţiei din Irak şi Afganistan". Casa Albă a mai comunicat că, prin natura lor, informaţiile venite la Washington de pe teren sunt "candide" şi adesea incomplete. "Ele nu exprimă politica SUA şi nici nu conturează întotdeauna decizii politice finale", a explicat Preşedinţia americană.

Stânjeneală diplomatică

Liderii mondiali nu se aşteptau ca discuţiile lor private cu oficialii americani, sau aprecierile  "naive" ale acestora privind capacităţile şi trăsăturile lor să fie publicate şi aflate de toată lumea, transmite BBC, care apreciază că e vorba de o fisură gravă în sistemul de securitate american. 

"Stânjeneala, cel puţin temporară între diplomaţii americani şi guvernele străine, mai ales cele prietene, poate fi atenuată numai prin asigurarea aliaţilor că aşa ceva nu se va mai întâmpla", scrie BBC pe site-ul său. Oficialii britanici au luat şi ei poziţie. "Dezvăluirile pot dăuna securităţii naţionale, nu sunt în interesul naţional şi pun în  joc vieţile unor oameni", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului britanic de Externe.

Cabinetul preşedintelui afgan, Hamid Karzai, a minimalizat semnificaţia dezvăluirilor. "Ceea ce s-a spus despre peşedintele Karzai nu e nou şi nu ne surprinde", a declarat un purtător de cuvânt al lui Karzai. Ziarul turc „Askam" susţine că aceste documente sunt un "11 septembrie al diplomaţiei".

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, crede că "seriozitatea WikiLeaks e suspectă" şi spune că aşteaptă să vadă ce informaţii mai apar înainte de a-şi anunţa reacţia.

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a spus că dezvăluirile care exprimă solicitările ţărilor arabe ca SUA să distrugă facilităţile nucleare iraniene sunt „simplă propagandă" şi că acestea nu vor afecta relaţiile Iranului cu ţările arabe. 

"WikiLeaks ar trebui desemnată drept organizaţie teroristă."
Peter Kings
congresman republican

Sefi de Stat
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite