Diplomaţii suedezi din Belarus, expulzaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suedia a anunţat miercuri că toţi diplomaţii săi au fost expulzaţi de către Belarus, la cinci zile după expulzarea ambasadorului său de la Minsk, relatează AFP.

Preşedintele belarus Aleksandr "Lukaşenko expulzează toţi diplomaţii suedezi din Belarus. Frica sa faţă de drepturile omului atinge un nou nivel", a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul suedez al Afacerilor Externe Carl Bildt.

"Am aflat acest lucru (miercuri) dimineaţa", a confirmat pentru AFP Anders Jörle, un purtător de cuvânt al ministerului.

"Ei spun că îşi vor închide ambasada din Stockholm şi că noi, în Suedia, trebuie să ne chemăm diplomaţii", a precizat Jörle.

Vineri, relaţiile deja tensionate dintre Suedia şi Belarus au fost tensionate şi mai mult, în urma anunţării expulzării ambasadorului suedez de la Minsk, dar şi a măsurilor imediate de retorsiune ale Stockholmului, care a refuzat să primească un nou ambasador din această ţară.

În plus, Suedia a decis să retragă permisele de sejur a doi diplomaţi belaruşi aflaţi în post la Stockholm, invitaţi să părăsească ţara rapid.

Suedia este una dintre ţările europene cele mai active care susţin o dezvoltare a democraţiei în Belarus.

Potrivit Ministerului suedez al Afacerilor Externe, "doi-trei diplomaţi (suedezi) se află în prezent" la Minsk.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite