Diplomaţii sirieni, expulzaţi din cinci ţări europene şi Australia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie, Franţa, Germania, Spania, Italia şi Australia au anunţat, marţi, expulzarea ambasadorilor sau însărcinaţilor cu afaceri sirieni în aceste ţări, într-o acţiune coordonată.

"Ideea (unei acţiuni coordonate) este pe masă", a declarat un diplomat european pentru AFP, în timp ce ambasadorii celor 27 de state membre UE urmează să se reunească în cursul după-amiezii pentru a discuta despre situaţia din Siria, în urma masacrului de la Hula, soldat cu 108 morţi, dintre care 49 de copii.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a adăugat că Grupul ţărilor "prietene ale Siriei" se va reuni "la începutul lui iulie", la Paris.

„Crimă hidoasă şi brutală"

Australia a anunţat, de asemenea, expulzarea a doi diplomaţi sirieni. Însărcinatul cu afaceri sirian Jawdat Ali, diplomatul sirian cu cel mai înalt rang în Australia, şi un alt diplomat vor fi expulzaţi în termen de 72 de ore, potrivit deciziei ministrului Afacerilor Externe, Bob Carr.

"Aceasta este cea mai eficientă modalitate de care dispunem, pentru a trimite un mesaj care să exprime repulsia noatră Guvernului sirian", a declarat ministrul pentru presă.

"Această masacrare a peste 100 de persoane la Hula, bărbaţi, femei şi copii, este o crimă hidoasă şi brutală", a adăugat el.

Jawdat Ali a fost însărcinat să transmită Guvernului său un mesaj foarte clar, a precizat ministrul, şi anume că "australienii sunt îngroziţi de acest masacru şi căutăm un răspuns internaţional unit pentru ca vinovaţii să fie judecaţi".


Majoritatea victimelor "au fost executate"

Majoritatea victimelor masacrului de la Hula, din Siria, au fost executate, potrivit primelor rezultate ale unei anchete ONU, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Rupert Colville, relatează AFP.
"Credem că mai puţin de 20 dintre cele 108 asasinate pot fi atribuite unor tiruri de artilerie şi tancuri", a declarat Colville.

"Majoritatea celorlalte victime (...) a fost executate sumar în cadrul a două incidente diferite", comise potrivit locuitorilor de miliţiile loiale regimului, "shabiha", a adăugat el.

Invocând motive de securitate, Colville a refuzat să spună cine sunt anchetatorii ONU care se ocupă de dosar.
El a subliniat că Înaltul Comisariat speră că "va fi un raport detaliat" despre masacrul de la Hula.

"Va fi cel puţin un raport al comisiei de anchetă privind Siria", care este mandatată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Vineri, circa 108 persoane, dintre care 49 de copii, au fost ucise în masacrul de la Hula, potrivit ONU.
Damascul a negat "total orice responsabilitate guvernamentală în acest masacru terorist".
Teheranul şi Beijingul, care susţin Damascul, au condamnat acest carnagiu, apreciind că trebuie identificaţi responsabilii, încercând astfel să exonereze autorităţile.
O comisie comună armată-justiţie, desemnată de Damasc să ancheteze aceste violenţe, urmează să îşi publice concluziile miercuri.
"Ceea ce este foarte clar este că a fost un eveniment absolut abominabil care a avut loc la Hula şi cel puţin o parte substanţială (...) este reprezentată de execuţii sumare ale civililor, inclusiv femei şi copii", a denunţat Colville la Geneva.

"În acest stadiu, familii întregi ar fi fost ucise în casele lor", a declarat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite