Diplomaţia europeană, un sac fără fund

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, ar putea gestiona anual miliarde de euro. Britanica şi-a prezentat ieri proiectul privind noul serviciu diplomatic european, care va avea în jur de 8.000 de persoane.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Catherine Ashton, vrea să gestioneze cel mai mare buget pentru dezvoltare din lume, potrivit proiectului citat de agenţia Reuters. Dacă va fi pe placul statelor membre UE, iar Parlamentul European va aproba bugetul Serviciului European de Acţiune Externă ­(EEAS), Ashton va coordona strategia regională şi statală pentru politica de dezvoltare, diminuând serios controlul Comisiei Europene în acest domeniu important.

Ashton va putea "stabili direcţia de cheltuire a banilor UE", a declarat un diplomat european pentru "The Guardian". Comisia a acordat susţinere "doleanţelor" lui Ashton, fapt ce arată că Andris Piebalgs, comisarul european pentru Dezvoltare, a renunţat să mai opună rezistenţă faţă de predarea unora dintre prerogativele sale, apreciază publicaţia citată.

Letonul Piebalgs nu este însă singurul comisar care ar putea rămâne cu buza umflată, prin pierderea unor prerogative. În aceeaşi situaţie s-ar putea afla şi comisarul pentru Extindere, Stefan Füle, şi bulgăroaica Kristalina Gheorghieva, al cărei portofoliu pentru Ajutor Umanitar şi Cooperare Internaţională este oricum unul fără prea mare greutate.

Asta pentru că EEAS ar urma să ia parte la elaborarea priorităţilor strategice privind dezvoltarea şi programele din cadrul politicii de vecinătate europeană, precum şi la stabilirea fondurilor pentru ajutor umanitar. Conform unui oficial de la Bruxelles, reprezentanţii Comisiei şi Ashton au ajuns la un compromis, prin care EEAS va fi implicate în trei din cele cinci etape ale ciclului de planificare în aceste domenii.

Modelul francez

Noua structură diplomatică va fi puternic dominată de Comisia Europeană, spre nemulţumirea Marii Britanii şi a altor ţări. Oficiali din cadrul Parlamentului European au criticat faptul că serviciul diplomatic, care va cuprinde în total circa 8.000 de persoane, este modelat după sistemul francez.

Ceea ce înseamnă că va exista un secretar general cu puteri extinse, un "păianjen" ce va controla "întreaga pânză", după cum s-a exprimat europarlamentarul german Elmar Brok. Nicolas Sarkozy face lobby pentru ca postul să-i revină ambasadorului francez în SUA.

„Visul românesc"

Pentru început, peste 90% din posturile EEAS vor fi asigurate de actualii birocraţi ai CE, pentru a se ajunge în final la o împărţire justă între Comisie, Secretariatul general al Consiliului şi statele membre. Ministerul bulgar de Externe pregăteşte o listă de 20 de diplomaţi pe care îi va propune ca membri ai EEAS, relatează Novinite.

"Noi visăm pentru etapa incipientă la cel puţin un post de şef de delegaţie într-o ţară cu relaţii importante cu UE şi probabil şi câteva poziţii de adjuncţi de şefi de delegaţie", declara recent ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, pentru "Adevărul".

Complicaţii

Serviciul European de Acţiune Externă este prevăzut de Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare la 1 decembrie 2009. Scopul declarat este acela de a crea o politică externă a UE coerentă. În realitate, problemele au apărut încă de la numirea lui Catherine Ashton în fruntea EEAS, britanica neavând prea multă experienţă în politica externă. Statele membre ale UE, în special cele mari, manifestă încă reţineri în privinţa cedării unor prerogative pe plan internaţional. Iar Ashton pare a fi în situaţia copilului căruia i s-a dat o jucărie cu care nu ştie să se joace, comentează "Die Presse".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite