Diplomaţia română, chemată să facă profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Tăriceanu i-a sfătuit pe ambasadorii noştri să renunţe la "suficienţă" şi să promoveze mai eficient interesele ţării Diplomaţia economică trebuie să fie privită de

Premierul Tăriceanu i-a sfătuit pe ambasadorii noştri să renunţe la "suficienţă" şi să promoveze mai eficient interesele ţării

Diplomaţia economică trebuie să fie privită de reprezentanţii României în străinătate ca unul dintre principalele instrumente de politică externă.

"Cea mai eficientă armă împotriva crizelor şi a insecurităţii o reprezintă economia", a afirmat ieri ministrul de externe Lazăr Comănescu, la deschiderea reuniunii anuale a diplomaţiei române. El a insistat că diplomaţii români trebuie să valorifice oportunităţile în ceea ce priveşte prezenţa economică a României pe pieţe cât mai diversificate, cum ar fi Rusia, spaţiul asiatic sau cel african.

În acest context, ministrul de externe i-a îndemnat pe ambasadori să vină cu mai multe evaluări şi analize legate de posibilităţile economice strategice ale României.

Lazăr Comănescu s-a referit, de asemenea, la poziţia strategică a ţării noastre pe calea principalelor rute de transport ale energiei spre Europa şi a cerut elaborarea de către fiecare ambasador a unui proiect economic major care să fie pus în practică în cursul anului viitor, împreună cu centrala MAE.

Ambasadorii români trebuie să renunţe la "suficienţă şi la diplomaţia de spectacol" şi să promoveze mai eficient interesele ţării în alte state, în special prin susţinerea proiectelor de investiţii ale firmelor româneşti în străinătate, le-a transmis diplomaţilor şi premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu: Promovaţi companiile româneşti

"Vă cer să punem pe hartă interesele companiilor româneşti şi să promovaţi cu mai mare atenţie poziţia geostrategică a Portului Constanţa, ca punct nodal pentru conectarea cu ţările din Caucaz", a mai spus Tăriceanu.

El a mai cerut diplomaţilor să definească pe o "bază mai pragmatică şi mai profesionistă" relaţiile comerciale ale României cu ţări din fostul spaţiu sovietic, prin promovarea produselor româneşti. Pe de altă parte, Mircea Geoană, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului, a spus că a venit momentul pentru un nou mare proiect de politică externă a României şi a propus crearea unui post de ministru pentru UE şi a unuia de emisar pentru Caucaz.

La deschiderea reuniunii diplomaţiei române, care se desfăşoară sub deviza "O economie în expansiune, o diplomaţie dinamică", au mai participat Adrian Năstase, Petre Roman, Emil Constantinescu şi Mihai Răzvan Ungureanu.

La doi paşi de hotelul unde soţii lor erau sfătuiţi să lase la o parte "suficienţa" şi "spectacolul", doamnele ambasador, reunite la Hilton, erau instruite cum să se îmbrace şi ce culori să poarte.

Soţiile diplomaţilor au luat lecţii de stil

Discuţia despre modă şi stil a avut loc în marja reuniunii anuale a diplomaţiei române, eveniment ce se desfăşoară la Bucureşti sub genericul "O economie în expansiune, o diplomaţie dinamică".

Creatoarea de modă Doina Levinţa le-a vorbit soţiilor de diplomaţi despre cele mai noi tendinţe în modă şi despre felul în care trebuie să se îmbrace o distinsă doamnă care se învârte în cele mai înalte cercuri ale societăţii.

Astfel, culorile vii trebuie alese doar dacă îţi vin bine, iar ţinutele trebuie alese în funcţie de moment - simple pentru dimineaţă, elegante pentru după-amiază şi sofisticate pentru seară - le-a sfătuit Levinţa pe consoartele diplomaţilor.

Creatoarea a mai spus că anul acesta se poartă foarte mult dantela neagră, smokingul, rochia simplă neagră, tricotajul sau rochia în X. Regretata Angela King, o luptătoare pentru drepturile femeii, şi secretarul de stat american Condoleezza Rice au fost date ca exemple de femei care dau tonul în diplomaţie.

Băsescu: Guvernul nu a reuşit să atragă fonduri europene

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, ieri, la întâlnirea cu diplomaţii români, incapacitatea Guvernului de a atrage fonduri europene pentru construcţia de autostrăzi. "Rămâne o mare problemă: că am intrat în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 şi nu am reuşit să tragem niciun euro destinat construcţiei de autostrăzi.

Se termină anul 2008 fără să fi lansat niciun program de construcţie de autostrăzi, ceea ce ridică o mare problemă, care nu este a Bruxelles-ului, ci a noastră", a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Şeful statului s-a referit şi la acţiunile interne ale Executivului şi Parlamentului, instituţii care "au atacat" aspectele pozitive din raportul pe justiţie prezentat de Comisia Europeană în luna iulie. Preşedintele s-a arătat nemulţumit şi de decizia premierului Călin Popescu Tăriceanu de a-şi anula vizita de lucru în Azerbaidjan. (Bogdan Costache)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite