Din culisele summitului de la Copenhaga: liderii mondiali au avut discuţii aprinse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înregistrări audio din culisele Summitului ONU de la Copenhaga privind schimbările climatice, dezvăluie unele divergenţe de opinie între Franţa, Germania şi SUA, pe de o parte, şi China şi India, pe de altă parte.

Înregistrările audio au fost făcute la 18 decembrie 2009, în timpul unei reuniuni la care au participat 25 de lideri, printre care cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, preşedintele american Barack Obama şi reprezentanţii Chinei şi Indiei.

Angela Merkel şi-a exprimat frustrarea faţă de reprezentantul ce reIndiei fuza să facă un angajament precis asupra ţintelor de reducere a emisiilor de CO2.

Înseamnă că nu vreţi nimic care să fie obligatoriu juridic!, a spus Merkel, care a fost însă contrată de oficialul indian: De ce faceţi presupuneri? Nu asta am spus.

Când Angela Merkel a prezentat cererea Europei pentru un angajament de reducere cu 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2050, negociatorul-şef chinez a replicat brusc.

Mulţumim pentru toate propunerile. Am spus deja că nu putem accepta ţinta pe termen lung de reducere cu 50%, a spus reprezentantul Beijingului.

Atunci a intervenit preşedintele francez Sarkozy.

image

Cu tot respectul şi prietenia pentru China, Occidentul s-a angajat deja la o reducere cu 80% până la jumătatea secolului. Iar China, care va fi în curând prima economie din lume, spune acum: Aceste angajamente sunt pentru voi, nu pentru noi. Acest lucru este inacceptabil. Cineva trebuie să reacţioneze la această ipocrizie, a afirmat şeful statului francez.

Barack Obama a încercat să modereze discuţia, dar şi el şi-a exprimat frustrarea că premierul chinez a preferat să rămână la hotel şi să-şi trimită negociatorul-şef la întâlnire.

Ştiu că este un premier chinez care ia decizii importante, a spus Obama, care s-a adresat apoi negociatorului chinez He Yafei: Premierul vă dă instrucţiuni la acest nivel.

Nu vorbesc în numele meu aici. Vorbesc pentru China. L-am auzit pe preşedintele Sarkozy vorbind aici despre ipocrizie. Aş evita astfel de termeni, a afirmat He Yafei, care a adăugat că ţările industrializate trebuie să îşi asume partea lor de responsabilitate după ce au provocat 80% din emisiile de gaze cu efect de seră timp de un secol.

image

Nu fugiţi de asta, a spus oficialul chinez.

Ulterior, Angela Merkel a explicat că unul dintre motivele eşecului de la Copenhaga a fost acela că discuţiile au avut loc într-un cerc restrâns de lideri, iar grupurile regionale s-au simţit excluse de la dezbateri.

Connie Hedegaard, fostul negociator-şef al Danemarcei în acest dosar, între timp devenit comisar european pentru schimbări climatice, a apărat, modul de organizare a evenimentului de către ţara sa.

Este mereu mai uşor să spui după eveniment că nu ar fi trebuit să facem o mulţime de lucruri. Dar dacă nu am fi făcut ceea ce am făcut, nu am fi avut toată această dezbatere şi nu ar fi existat toată mobilizarea de azi, a afirmat Hedegaard.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite