Din cauza tensiunilor create de disputa teritorială dintre China şi Japonia, firme importante japoneze şi-au închis fabricile de pe teritoriul chinez VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea tensiunilor dintre Beijing şi Tokyo, pe fondul disputei teritoriale din ultimele săptămâni, a dus la provocarea unor manifestări antijaponeze pe teritoriul chinez.

Astfel, în weekend au avut loc demonstraţii antijaponeze la fabricile Toyota şi Honda din China, presa chineză avertizând asupra faptului că relaţiile economice dintre cele două părţi pot fi în pericol, relatează Reuters.

De asemenea, expaţii japonezi au început să se teamă pentru viaţa lor, preferând să nu meargă la lucru şi să treacă foarte discret de teamă să nu atragă atenţia şi furia asupra lor.

"Eu nu ies azi si m-am rugat de prietenul meu chinez să stea cu mine toată ziua", a declarat Sayo Morimoto, un student de 29 de ani, absolvent de la o universitate japoneză în Shenzhen.

O casnică japoneză şi mama sa Kayo Kubo, care locuiesc în oraşul chinez Suzhou, a spus că familia sa şi alţi tineri expati japonezi au fost, de asemenea, sfătuiţi să stea acasă, după ce s-au îngrozit de amploarea şi starea de spirit a protestelor antijaponeze din weekend, organizate în zeci de oraşe chineze.

"Erau atât de mulți oameni şi n-am mai văzut aşa ceva. A fost foarte înfricosator", a spus ea.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hong Lei, a declarat că guvernul va proteja firmele japoneze şi cetățenii japonezi, solicitând protestatarilor să respecte legea, relatează Reuters.

"Consecințele distructive legate de intenţia Japoniei de a cumpăra Insulelor Diaoyu, precum şi responsabilitatea pentru acest lucru ar trebui să fie suportate de către Japonia", au declarat presei responsabili chinezi.

În weekend au fost înregistrate proteste ale chinezilor în principal, la misiunile diplomatice japoneze, dar şi la magazine, restaurante si reprezentanţe auto în cel puțin cinci orașe. Toyota si Honda au fost atacate de incendiatori, care le-au au deteriorat grav magazinele în orașul estic port Qingdao.

Cu toate acestea, Toyota a declarat că fabricile şi birourile sale au lucrat în mod normal luni şi că nu a dispus ca angajații săi japonezi în China să stea acasă.


Compania japoneză de electronice Panasonic Group a declarat că una dintre fabricile sale a fost sabotată de muncitori chinezi şi ar rămâne închisă până marți.

Japonia a avertizat cetățenii săi cu privire la proteste pe scară largă în China, prevăzute pentru marți. Multe şcoli japoneze din China, inclusiv în Beijing și Shanghai, au anulat ore săptămâna aceasta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite