"Diamantele însângerate", o bombă care ticăie în Zimbabwe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sfert din diamantele de pe planetă ar putea să ajungă în orice moment pe piaţa neagră şi de acolo în buzunarele celor care finanţează războaie civile.

Zimbabwe stă pe cel mai mare depozit de diamante din lume dar nu exportă niciun gram de piatră preţioasă pentru că acest lucru i-a fost interzis de autoritatea mondială în domeniu, din care Zimbabwe face parte.

În faţa interdicţiei, preşedintele ţării, Robert Mugabe (86 de ani), a anunţat la începutul lunii iulie că o să vândă pietrele preţioase fără autorizarea necesară. Adică pe piaţa neagră.

Când acest lucru se va produce, Statele Unite, cel mai mare consumator de diamante din lume, ar putea să oprească importurile de diamante, gest care va fi urmat cel mai probabil şi de Uniunea Europeană.

Odată ce diamantele vor fi vândute pe piaţa neagră, va fi greu de monitorizat dacă Guvernul din Zimbabwe va folosii banii pentru ajutorarea populaţiei.

"Kimberley Process", organizaţie menită să elimine traficul de diamante care finanţează diverse războaie civile în lume, a descoperit, încă din 2006, abuzuri militare grave şi crime în minele de exploatare din Zimbabwe. Drept urmare, nu a mai acordat statul african certificatul de export.

La sfârşitul lui iulie, Zimbabwe a primit permisiunea de a exporta diamante de două ori până în septembrie 2010, când o delegaţie oficială internaţională o să verifice minele sud-africane.

Diamantele însângerate

Războiul civil din 1990, din Sierra Leone, a scos la iveală problema aşa numitelor "diamante însângerate", care finanţau conflictul armat. După terminarea războiului, guvernele a 75 de ţări au semnat înfiinţarea în 2003 a "Kimberly Process", organizaţie menită să stopeze traficul de diamante care ajută grupurile rebele să ducă războaie civile în zone precum Congo, Coasta de Fildeş, Sierra Leone.

Zimbabwe, printre semnatare, a promis şi el că nu va cumpăra, sau vinde, diamante care nu au fost certificate de organizaţie ca fiind de provenienţă legală.

Între timp, în Zimbabwe s-a descoperit că armata exploata cu forţa muncitorii din câmpurile de exploatare a diamantelor, numite Marange, în estul ţării. Inclusiv copiii au fost ţinta abuzurilor militare.

Rezervele din Zimbabwe

     • Mineritul este principala sursă de venit în Zimbabwe.

     • Minele din Marange şi Jwaneng, ambele în Zimbabwe, sunt cele mai mari depozite de diamante din lume, din punctul de vedere al cantităţii de diamante extrase.

     • Mai mulţi experţi şi consultanţi au apreciat că Zimbabwe poate asigura 25% din cererea mondială de diamante.

     • Robert Mugabe vrea creştere economică de 5,45% în 2010 şi a anunţat că va face orice ca să relanseze economia dezastruoasă a ţării.

     • Datoria externă a Zimbabwe fost estimată de Fondul Monetar Internaţional la 7,1 miliarde de dolari în 2009, adică 162% din PIB-ul ţării.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite