Diagnosticele autorului masacrului din Norvegia: paranoic, narcisist sau schizofrenic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei diagnostice îi pot fi stabilite lui Anders Behring Breivik, autorul masacrului din Norvegia, de vineri: paranoia, narcisism dus la extrem sau schizofrenie. Aceste diagnostice au fost date de un profesor de psihiatrie medico-legală, Jeremy Coid, de la colegiul Queen Mary din Londra, pentru BBC.

"Evident, este vorba de un individ care resimte o furie imensă, iar medicii vor trebui să afle care este sursa acestei furii', spune profesorul Coid.
'Ar fi interesant de aflat dacă, în trecut, a avut relaţii normale de prietenie şi dacă starea sa mentală s-a deteriorat între timp. Dacă nu a avut niciun prieten, atunci probabil că avem de-a face cu cineva mai apropiat de profilul lui psihologic, Unabomber, care era complet rupt de societate", explică expertul britanic.

Există ipoteza că Breivik s-ar fi inspirat din declaraţiile şi ideile lui Ted Kaczynski, alias Unabomber, care a trimis prin poştă bombe pe teritoriul Statelor Unite ale Americii între 1978 şi 1995. Ted Kaczynski se află în prezent într-o închisoare din SUA, fiind condamnat pe viaţă.
"Dacă vorbim de cineva izolat social, aceasta ar indica o personalitate schizoidă - altfel spus un individ perfect funcţional, dar care prezintă o formă de autism, şi având o obsesie tot mai mare faţă de ideologia de dreapta".

Experţii vor analiza şi modul în care Breivik se raportează la propria identitate. Acesta are fotografii în care poartă însemne militare sau masonice.
„Pare foarte grandios, iar megalomania este adesea o caracteristică a unei personalităţi delirante şi paranoice", afirmă profesorul britanic.

Jeremy Coid a luat în calcul şi ipoteza conform căreia Breivik ar putea avea o personalitate narcisistă.
„Vor încerca să stabilească dacă Breivik simte o satisfacţie din publicitate sau din faptul că se află în centrul atenţiei. Este evident că îi place să poarte uniforme şi medalii. Dar când cineva cu o personalitate narcisistă comite o atrocitate, aceasta se întâmplă adesea în condiţiile în care psihicul său a fost deja afectat, iar atacul ar putea fi o răzbunare narcisistă, de exemplu împotriva unui şef. Însă acest caz pare să fie mult mai profund. Toate indiciile arată că este vorba de o tulburare psihotică delirantă", explică profesorul britanic.
"Totuşi, eu unul pariez că avem de-a face cu un individ delirant şi paranoic. Însă la tribunal, dacă se va susţine că este bolnav psihic, procurorii vor fi greu de convins. Oamenii presupun că cei bolnavi psihic sunt haotici şi lipsiţi de orice control. Însă Breivik pare să fi fost concentrat şi organizat", a explicat profesorul Coid.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite