Deputaţii cehi resping o moţiune de cenzură împotriva Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de centru-dreapta al lui Petr Necas a trecut cu bine marţi seara de o moţiune de cenzură depusă de opoziţia de stânga, ostilă atât politicii de austeritate, cât şi noilor sale proiecte destinate redresării finanţelor publice, relatează AFP.

Moţiunea a fost respinsă cu 113 voturi la 85. Pentru a fi adoptată şi a conduce la o înlăturare de la putere a Guvernului, moţiunea ar fi trebuit să obţină 101 voturi din totalul de 200 în cadrul Camerei inferioare a Parlamentului ceh.

Aceasta a fost cea de a treia încercare a îndepărtare de la putere a Cabinetului instalat în iulie 2010, din care fac parte reprezentanţi ai Partidului Democratic Civic (OSD) al lui Necas, o altă mişcare de dreapta, şi anume TPO 09, şi formaţiunea Afaceri Publice (VV, de centru).

Guvernul este susţinut de o majoritate de 114 deputaţi.

În ultima perioadă, în Cehia au avut loc numeroase reuniuni antiguvernamentale, la iniţiativa unei mişcări create recent şi intitulate "Apelul de la Holeslov", numele unui oraş din estul ţării.

Această mişcare protestează atât faţă de reformele din sistemul îgrijirilor medicale, pensiilor şi ajutorului social, cât şi faţă de noi măsuri vizate cum ar fi o creştere temporară a TVA şi o încetinire a ritmului creşterii valorii pensiilor.

Reclamându-se de la "cetăţenii obişnuiţi care vor un viitor mai bun pentru ţara lor", mişcarea Apelul de la Holeslov solicită totodată restituirea bunurilor bisericilor, confiscate de fostul regim comunist.

Două noi manifestaţii antiguvernamentale sunt prevăzute la Praga pentru 15 şi 21 aprilie, la iniţiativa acestei mişcări şi a sindicatelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite