Departament de detectivi orbi în poliţia belgiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sherlock Holmes cu baston alb reprezintă ultima armă împotriva terorismului. Poliţia federală de la Bruxelles a înfiinţat o unitate de şase poliţişti orbi, operaţională din iunie şi

Sherlock Holmes cu baston alb reprezintă ultima armă împotriva terorismului. Poliţia federală de la Bruxelles a înfiinţat o unitate de şase poliţişti orbi, operaţională din iunie şi specializată în transcrierea şi analizarea benzilor audio folosite în investigaţii.

Dizabilitatea le permite detectivilor să depisteze indicii inaccesibile investigatorilor obişnuiţi, avantajul fiind auzul mult mai fin. Din zgomotul motorului dintr-o înregistrare audio, un orb este capabil să determine tipul de maşină condusă de suspect şi marca acesteia.

De asemenea, ascultând înregistrarea unei convorbiri telefonice, poate identifica numărul format după tonurile ce însoţesc efectuarea apelului. "Mi-am antrenat auzul pentru a şti unde mă aflu. Unii oameni se rătăcesc printre sunetele de fond, dar eu îmi împart auzul pe diferite canale. Tocmai aceste detalii pot duce la rezolvarea unei anchete", a declarat unul dintre membrii unităţii, Sacha van Loo, citat de "International Herald Tribune".

El are 36 de ani şi este orb din naştere. Lingvist desăvârşit, Van Loo poate recunoaşte naţionalitatea unui suspect numai după accent, iar din ecoul unei voci poate deduce tipul de locaţie unde se află vorbitorul: sala de aşteptare a unui aeroport sau un restaurant aglomerat.

Potrivit lui Paul van Thielen, unul dintre directorii poliţiei belgiene, detectivii orbi sunt de mare ajutor în investigaţiile antitero, deoarece înregistrările provenite de la microfoanele plasate în telefoane sau la sediul grupurilor teroriste sunt adesea parazitate de zgomote de fond.
Detectivii orbi au statut de poliţişti, dar nu au voie să poarte armă sau să efectueze arestări. (Ana-Maria Vieru)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite