Demonstraţii masive de ziua maghiarimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala ungară se pregăteşte de demonstraţii masive, azi, de Ziua maghiarilor de pretutindeni - când se marchează cea de a 164-a aniversare a revoluţiei din 1848. Simpatizanţii Fidesz, partidul de guvernământ al lui Viktor Orban, vor participa la un al doilea „Marş al păcii".

Prima acţiune de acest fel, care s-a desfăşurat aproximativ acum o lună, a reuşit să adune, potrivit organizatorilor, 100.000 de oameni. Acum ei vor încerca să depăşească acest număr. Se aşteaptă şi participarea unor simpatizanţi din străinătate, mai ales din Polonia. Potrivit  postului de televiziune ATV, organizatorii s-ar fi dus pe la liceele şi universităţile din Polonia ca să mobilizeze tineri cu orientare de dreapta.

Mişcarea civică „Un milion pentru libertatea presei din Ungaria", creată anul trecut pentru a protesta împotriva noii legi a presei, speră şi ea într-o participare care să depăşească 100.000 de persoane. Problema care se pune este că nu la foarte mare distanţă se va desfăşura şi demonstraţia radicalilor de dreapta la care iau parte „Mişcarea de tineret a celor 64 de comitate" (iredentistă), Ceata haiducilor, cunoscuţi militanţi de extremă dreapta, iar ca invitaţi - activişti din „Forza Italia". Radicalii au cerut autorizaţie susţinând că vor să protesteze  împotriva... creşterii impozitelor!

În ajunul sărbătorii, Secretariatul de Stat care se ocupă de problema dublei cetăţenii a informat că, până acum, peste 230.000 de persoane au depus cereri, cele mai multe provenind din România.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite