Democraţii americani, în criză de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroşi cotizanţi ai Partidului Democrat au ales să nu mai doneze bani pentru alegerile din noiembrie, punând în dificultate candidaţii formaţiunii, care oricum este pe punctul de a pierde teren după doi ani de mandat Obama. Cele mai sonore nume sunt George Soros, cunoscut şi drept „bestia neagră a dreptei", şi prietenul său miliardar Peter B. Lewis, care au dat, fiecare, peste 20 de milioane de dolari asociaţiilor şi grupurilor

„Domnul Soros crede că este mai eficient să sponsorizeze grupuri care promovează politici progresiste în domenii precum asistenţa medicală, mediu sau politica externă",a explicat Michael Vachon, unul dintre consilierii lui George Soros, care contribuie de ani buni la campaniile democraţilor.

Răzbunarea Wall Street

După sumele-record colectate în 2008, Partidul Democrat se vede părăsit de 126 de donatori importanţi, care fie au decis să nu le mai dea niciun ban, fie vor oferi doar sume mici, în comparaţie cu cele alocate republicanilor. Pe listă se află companii energetice, din sectorul manufacturier şi firme de lobby, care „îi pedepsesc" pe democraţi pentru reformele financiare radicale. Spre exemplu, donaţiile Goldman Sachs pentru republicani au crescut cu aproape 200%. În martie 2009, şapte dintre primii 10 senatori ce primiseră cele mai mari donaţii erau democraţi. În iunie anul acesta, doar doi democraţi mai figurau în primele 10 locuri ale acestui clasament. Întâmplător sau nu, Kirsten Gillibrand şi Chuck Schumer sunt doi „prieteni" ai Wall Street.

Potrivit analiştilor, criza are prea puţin de-a face cu faptul că donaţiile pentru democraţi au scăzut cu 25 de procente faţă de anul trecut. „Ne îndreptăm de la democraţi spre republicani deoarece corporaţiile de pe Wall Street consideră că actuala conjunctură politică este mai propice pentru republicani", explică Anthony Corrado Jr., specialist la Colby College din Maine, citat de „Houston Chronicle".

Oamenii lui Clinton

Printre „dezertori" se numără şi o firmă de lobby controlată de Tony Podesta, fratele fostului şef de cabinet al preşedintelui Bill Clinton. John Podesta a condus şi echipa de tranziţie a lui Obama după alegerile din 2008. După ce a contribuit la şase campanii prezidenţiale ale democraţilor, firma a decis anul acesta să doneze în mod surprinzător 32.000 de dolari pentru senatorul republican de Texas, John Cornyn.

"Ne îndreptăm de la democraţi spre republicani deoarece corporaţiile de pe Wall Street consideră că actuala conjunctură politică este mai propice pentru republicani."

Anthony Corrado jr. specialist la Colby College

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite