Demisii pentru criza de la Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile japoneze au demis trei oficiali de rang ­înalt din sectorul energetic, ca urmare a modului în care a fost gestionată criza provocată de accidentul nuclear de la Fukushima. Ministrul Economiei, Banri Kaida, a afirmat ieri că va face o remaniere în cadrul ministerului său, responsabil cu reglementarea industriei nucleare.

El a confirmat informaţiile publicate de presă potrivit cărora adjunctul său, directorul general al Agenţiei pentru energie şi resurse naturale şi directorul Agenţiei pentru securitate nucleară şi industrială vor fi înlocuiţi. După accidentul de la centrala nucleară Fukushima, provocat de cutremurul devastator urmat de un tsunami de la 11 martie, autorităţile de la Tokyo au fost criticate pentru modul în care au gestionat situaţia.

Nivel-record de radiaţii

La 1 august, compania TEPCO, care gestionează centrala, a anunţat un nivel-record de radiaţii, de cel puţin zece sieverţi pe oră, înregistrat între clădirile celor două reactoare avariate. Cel mai ridicat nivel anterior de radiaţii din incinta centralei Fukushima Daiichi a fost înregistrat la 3 iunie. Acesta era de trei până la patru sieverţi pe oră, în interiorul reactorului 1. „Efectuăm, în continuare, verificări asupra cauzei unor asemenea niveluri ridicate de radioactivitate", a explicat un purtător de cuvânt al TEPCO. Guvernul şi TEPCO încearcă, în continuare, să stabilizeze situaţia de la Fukushima, făcând eforturi să aducă reactoarele către o stare numită „oprire la rece", până în ianuarie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite