Demisie neanunţată în armata americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fallon renunţă la funcţia de şef al Forţelor americane din Irak şi Afganistan Amiralul William Fallon a demisionat din funcţia de şef al forţelor americane din Orientul Mijlociu şi

Fallon renunţă la funcţia de şef al Forţelor americane din Irak şi Afganistan

Amiralul William Fallon a demisionat din funcţia de şef al forţelor americane din Orientul Mijlociu şi
Asia Centrală, la aproximativ un an după ce acceptase postul. Principalul motiv este dat de disensiunile
cu preşedintele George W. Bush în privinţa dosarului iranian.

"Situaţia stânjenitoare în care ne aflăm, percepţia publică asupra diferendelor dintre viziunea mea şi cea a administraţiei şi faptul că acest lucru ne abate de la misiunea pe care o avem demonstrează că demisia e cel mai potrivit lucru pe care îl pot face", se arată în scrisoarea de demisie pe care amiralul William Fallon, şeful forţelor militare americane din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, a trimis-o secretarului apărării, Robert Gates.

Demisia sa vine la doar câteva zile după publicarea unui material în "Esquire", în care se prezentau disensiunile dintre Fallon şi preşedintele George W. Bush asupra Iranului.

Revista citată susţine că William Fallon era singurul oficial de rang înalt care se opune unei eventuale operaţiuni militare americane împotriva Teheranului. Atât Fallon, cât şi Gates au respins acuzaţiile din "Esquire", însă secretarul apărării a confirmat indirect dezvăluirile revistei. "Cred că aceasta este decizia cea mai corectă", a comentat Gates demisia lui Fallon.

Adio, trupe

William Fallon s-a deplasat ieri în Irak, într-o vizită-surpriză, pentru a-şi lua adio de la o parte a trupelor pe care le-a coordonat în ultimele 13 luni. El a preluat această funcţie la începutul anului 2007, după o lungă perioadă în care postul a fost vacant.

Încă de la prima audiere din Senat, Fallon a declarat că SUA trebuie să folosească toate opţiunile diplomatice în disputa cu Teheranul. Cu toate că părerile sale erau cunoscute, el a fost numit în 2007 ca o soluţie de compromis, deoarece majoritatea liderilor din armată au oferit semnale clare că nu doresc această funcţie.

În funcţia rămasă vacantă se va instala temporar fostul adjunct al lui Fallon, generalul Martin Dempsey. Lista cu numele vehiculate pentru ocuparea funcţiei rămase libere îi mai cuprinde pe generalul Stanley McChrystal, care ocupă o funcţie importantă la Cartierul General, şi generalul Peter Chiarelli, unul dintre asistenţii lui Robert Gates, susţine "USA Today".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite