Demisia preşedintelui german, o lovitură pentru Angela Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demisia lui Christian Wulff, care fusese ales chiar de Angela Merkel pentru postul ceremonial de preşedinte al Germaniei, este o lovitură politică pentru cancelarul german în condiţiile crizei euro.

Într-o intervenţie scurtă de cinci minute la palatul prezidenţial , Christian Wulff a spus că a pierdut încrederea poporului german, ceea ce face imposibilă rămânerea sa într-o funcţie care trebuie să servească drept compas moral al naţiunii.

„Din acest motiv nu mai e posibil pentru mine să exercit mandatul de preşedinte acasă şi în străinătate", a spus Wulff .

Într-un moment în care Angela Merkel încearcă să rezolve criza blocului monetar european , ultimul lucru de care are nevoie este distragerea pe care o implică această demisie prezidenţială şi căutarea unui înlocuitor care ar putea însemna diviziuni politice.

Analiştii spun că plecarea lui Wulff ar putea deveni o problemă pentru partidul creştin-democrat al lui Merkel (CDU) care face eforturi să redobândească controlul statelor Schleswig-Holstein şi Saarland în alegerile locale ce vor avea loc în lunile următoare.

De asemenea, demisia se reflectă rău asupra alegerii făcute de Merkel, ea fiind cea care a insistat pentru alegerea lui Wulff în faţa unui candidat puternic al opoziţiei care, după cum arătau sondajele, era preferat de majoritatea germanilor. Merkel a declarat că, de data aceasta va discuta cu opoziţia pentru a cădea de acord în privinţa unui candidat.

Reputaţie în pericol

„Demisia nu va fi lipsită de consecinţe pentru Merkel, iar reputaţia sa va avea de suferit"a declarat Gerd Langguth, specialist în ştiinţe politice la Universitatea Bonn.

„Angela Merkel e bine cotată în sondajele de opinie în prezent, dar ce efecte va avea asupra ei acestă demisie, depinde de persoana pe care o va numi drept candidat şi dacă aceastava fi convingătoare sau nu. Dacă nu, ar putea avea probleme", a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite