Defilare pe Champs Elysées, de Ziua Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Naţională a Franţei a fost marcată şi de această dată cu fast la Paris. Tradiţionala defilare de pe Champs Elysées a avut parte şi de o noutate: pentru prima dată, cei peste 7.000 de participanţi au defilat cântând pe cel mai cunoscut bulevard din Paris.

Peste 300 de vehicule militare, 241 de cai, 84 de avioane şi elicoptere au fost admiraţi de francezi şi turiştii străini. Nu au lipsit nici concertele în aer liber şi focurile de artificii la Turnul Eiffel. La paradă au participat şi membri ai unităţilor militare revenite din operaţiuni externe, îndoliaţi de moartea a şase colegi în Afganistan, precum şi o brigadă de pompieri care marchează anul acesta 200 de ani de la înfiinţare.

„Un 14 iulie îndoliat"

Preşedintele Nicolas Sarkozy a apărut la ceremonii la ora 10.00, în zona Arcului de Triumf , elogiind teritoriile franceze de peste mări. La defilare au fost invitaţi 487 de militari ai forţelor de suveranitate staţionate în teritoriile de peste mări, în zona Insulelor Caraibe, Polinezia, Noua Caledonie, insulele Reunion şi Mayotte.

Franţa a sărbătorit ieri 222 de ani de la „cădere a Bastiliei", închisoarea considerată simbolul absolutismului monarhic. Căderea Bastiliei reprezintă şi astăzi, simbolul Revoluţiei Franceze (1789) şi al trecerii la epoca modernă. „Un 14 iulie îndoliat", a titrat cotidianul „Le Parisiene. „Emoţia este cu atât mai mare în ţară şi în rândurile armatei dat fiind că atacul a survenit la o zi după anunţul unei prime mişcări de retragere a trupelor din Afganistan", mai scrie publicaţia. În vizită la faţa locului, Nicolas Sarkozy confirmase retragerea a o mie de militari, adică un sfert dintre trupele franceze detaşate în prezent în Afganistan, până în 2012. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite