Declaraţie de pace între cele două Corei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările aflate teoretic încă în război fac apel la SUA şi China pentru semnarea unui tratat de încheiere permanentă a ostilităţilor. Preşedintele sud-coreean Roh Moo-hyun şi liderul

Ţările aflate teoretic încă în război fac apel la SUA şi China pentru semnarea unui tratat de încheiere permanentă a ostilităţilor.

Preşedintele sud-coreean Roh Moo-hyun şi liderul nord-coreean Kim Jong-il au semnat ieri o declaraţie comună în care solicită negocieri internaţionale pentru un tratat de pace în peninsulă. Astfel de negocieri ar implica SUA şi China.

Declaraţia a pus capăt ieri summitului de trei zile, al doilea din istoria relaţiilor intercoreene. "Sudul şi Nordul sunt de acord că actualul sistem de armistiţiu trebuie încheiat şi trebuie construit un sistem de pace permanentă", se arată în documentul semnat de cei doi lideri. Un tratat de pace nu a fost încă semnat în urma conflictului din perioada 1950-1953.

Ostilităţile au fost atunci încheiate printr-un armistiţiu semnat de Coreea de Nord, SUA şi China, dar nu şi de Coreea de Sud. Declaraţia solicită liderilor naţiunilor implicate în război - SUA şi China - să se întâlnească şi să cadă de acord asupra unui tratat de pace.

Cele două ţări au mai decis să reia transportul de marfă pe calea ferată peste graniţă, pentru prima dată în ultimii 50 de ani, şi să înfiinţeze o zonă de pescuit comună, în vestul peninsulei, unde graniţa este disputată. A mai fost convenită organizarea de reuniuni între familiile divizate prin împărţirea peninsulei. Analiştii de presă de la Seul spun că există un sentiment de optimism, dar importante sunt detaliile acestor decizii. Acelaşi optimism a existat şi după primul summit intercoreean, din 2000, însă schimbările reale s-au lăsat aşteptate.

Dezarmare nucleară

O echipă de experţi ai SUA va sosi în Coreea de Nord în următoarele două săptămâni pentru a începe dezafectarea capacităţilor nucleare, proces acceptat de ţara comunistă, miercuri, la Beijing. Principalul reactor, Yongbyon, a fost deja închis, în schimbul ajutoarelor. Faza finală, crucială a dezarmării, este programată pentru 2008, când Coreea de Nord trebuie să cedeze rezervele nucleare.

Războiul coreean

Războiul coreean a început în 1950, ca un conflict civil în peninsula ce fusese divizată de ocupaţiile URSS, respectiv SUA. Conflictul a luat proporţii când ONU, condusă de SUA, şi mai târziu China au intrat în joc. Nordul a fost sprijinit de China, cu ajutor mic din partea URSS, iar Sudul - de ONU, cu contribuţia majoră a SUA, prin artilerie, ajutor naval, arme şi ameninţarea nucleară. Înaintea războiului, cele două Corei existau numai ca guverne provizorii care se luptau pentru control.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite