A murit patriarhul armean al Ierusalimului, unul din custozii locurilor sfinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhul armean apostolic al Ierusalimului, Preafericitul Torkom al II-lea Manoogian, unul dintre cei cinci custozi ai locurilor sfinte, a decedat, vineri, la vârsta de 93 de ani, potrivit unor surse armene.

Figurã respectatã a Bisericilor creştine din Ţara Sfântã, Torkom Manoogian era în comã din ianuarie 2012, în urma unui accident vascular cerebral, transmite Agerpres.

Ales al 96-lea patriarh armean al Ierusalimului în 1990, el a condus comunitãţile armene ortodoxe din Israel, Teritoriile palestiniene şi Iordania, aminteşte AFP.

Patriarhul se nãscuse pe 16 februarie 1919 într-o tabãrã de supravieţuitori ai genocidului armean la Baquba, la nord de Bagdad. A fost hirotonisit preot în 1939, dupã ce a studiat teologia la seminarul din Patriarhia armeanã Sfântul Iacob din Ierusalim.

El a plecat apoi în Statele Unite în 1946 pentru a deveni episcop armean de New York şi primat al eparhiei de est a Bisericii Armene din America de Nord, fiind totodată cunoscut la Ierusalim pentru cultura şi pasiunea sa pentru muzicã.

Biserica Ortodoxã Armeanã din Ierusalim, o fraternitate monahalã, exercitã în comun custodia locurilor sfinte împreunã cu Biserica Ortodoxã Greacã şi Biserica latinã, precum şi cu Bisericile siriacã şi coptã.

Numãrul de armeni ce trãiesc la Ierusalim este estimat astãzi la 2.000. Potrivit unor estimãri, ei erau 16.000 în 1948, în momentul creãrii statului Israel. Prezentã în Ţara Sfântã încã din secolul al cincilea, aceastã comunitate cultivatã de negustori trãieşte într-unul din cele patru cartiere ale oraşului vechi.

Funeraliile patriarhului Manoogian vor avea loc pe 22 octombrie la cimitirul armenesc de pe Muntele Sion din Ierusalim.

Succesorul sãu va fi ales de membrii frãţiei monahale armene în patruzeci de zile. Noul ales trebuie sã fie aprobat de Israel şi regele Iordaniei. Între timp, interimatul este asigurat de vicarul patriarhal armean al Ierusalimului, arhiepiscopul Nurhan Manoogian.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite