Decalogul mafiotului perfect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vizuina celor patru boşi ai Cosei Nostra, arestaţi acum câteva zile de poliţiştii italieni, a fost descoperită, printre alte documente, o listă cu cele zece comandamente ale unui bun

În vizuina celor patru boşi ai Cosei Nostra, arestaţi acum câteva zile de poliţiştii italieni, a fost descoperită, printre alte documente, o listă cu cele zece comandamente ale unui bun mafiot

Atunci când Salvatore şi Sandro Lo Piccolo, cei doi membri marcanţi ai Mafiei capturaţi recent de carabinieri, şi-au dat seama că vila în care se ascundeau era înconjurată, au încercat în mare grabă să distrugă şi să ascundă mai multe acte şi documente. Oamenii legii au reuşit să recupereze o parte importantă dintre acestea şi au avut surpriza să găsească şi un "Decalog al mafiotului perfect".

Faimoasele bileţele ("pizzini") care i-au ajutat pe poliţiştii italieni să descopere multe dintre secretele "naşului" Bernardo Provenzano, arestat în primăvara lui 2006, le-au oferit surprize şi în cazul reţinerii clanului Lo Piccolo. Deşi mafioţii au apucat să ardă multe dintre ele, carabinierii au recuperat o parte, alături de hărţi şi documente secrete.

În plus, în jurul "vizuinii" au fost ordonate săpături, pentru descoperirea altor documente sau a unui eventual depozit de arme. Printre "pizzini" găsiţi de carabinieri s-a aflat şi o foaie de hârtie împăturită de mai multe ori, pe care era scris, cu litere de tipar bătute la maşină, într-o italiană care şchiopăta pe alocuri, o listă cu cele zece comandamente pe care ar trebui să le urmeze cu ochii închişi orice aspirant la statutul de "bun mafiot".

Fără poliţişti în familie

"Documentul" are şi un titlu, care aminteşte, prin sobrietate, de Constituţia italiană: "Drepturi şi obligaţii". Urmează cele zece reguli pe care "soldatul" Cosei Nostra nu are voie să le încalce niciodată:

"1) Nu avem voie să ne prezentăm singuri unui membru al Familiei, trebuie să o facă un intermediar;

2) Nu avem voie să ne uităm la soţiile prietenilor noştri;

3) Nu avem voie să ne comportăm precum poliţiştii;

4) Nu avem voie să frecventăm taverne sau să mergem la circ;

5) Trebuie să fim disponibili pentru Cosa Nostra în orice moment, chiar şi atunci când ne naşte nevasta;

6) Trebuie să ne respectăm cu sfinţenie întâlnirile de afaceri;

7) Trebuie să ne respectăm soţiile;

8) Dacă suntem întrebaţi, trebuie să răspundem întotdeauna cu adevărul;

9) Nu avem voie să ne însuşim bani care sunt ai altor Familii;

10) Nu au voie să facă parte din organizaţie persoane care au un poliţist în familie, care provin dintr-o familie destrămată sau care au un comportament ce nu ţine cont de valorile morale".

În fine, într-o geantă mare din piele, poliţiştii italieni au mai făcut o descoperire importantă: harta unor "vizuini" şi locuinţe conspirative folosite de şefii organizaţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite