VIDEO De sărbători, vremea le joacă feste europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestul Europei s-a luptat cu zăpada şi cu gerul, iar Estul a avut parte de timp primăvăratic. În zilele următoare, lucrurile se vor inversa. După ce ninsorile şi frigul polar au distrus planurile de Sărbători a mii de europeni, în zilele următoare vremea se mai ameliorează în Europa occidentală, iar în cea estică vine iarna.

Vezi aici VIDEO

Un nou val de ninsori abundente şi frig polar a distrus planurile de Crăciun pentru zeci de mii de europeni. Sute de zboruri au fost anulate în Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Germania şi Danemarca, ţări unde toată săptămâna trecută s-au înregistrat căderi masive de zăpadă. În Suedia şi Marea Britanie, zăpada viscolită a provocat probleme serioase şi în traficul feroviar. În Germania s-au produs sute de accidente rutiere, iar în Italia, unde a plouat abundent, Veneţia a fost din nou parţial inundată. Ieri, în Europa occidentală, ninsoarea se oprise, dar s-a instalat frigul. În unele regiuni din Fraţa şi Italia, unde temperaturile sunt peste zero grade, hidrologii au avertizat că există risc de inundaţii.

Moscova, UN patinoar

 Moscova s-a transformat în acest weekend într-un adevărat patinoar din cauza fenomenului cunoscut sub numele de „freezing rain" (ploaie îngheţată). Acest fenomen se produce deoarece picăturile de ploaie care se formează în straturile atmosferei cu temperaturi pozitive îngheaţă la minus 4 grade Celsius, formând o crustă de gheaţă, au explicat serviciile de meteorologie din Moscova. „Un astfel de fenomen se produce în general o dată pe iarnă, dar de această dată a durat foarte mult", a declarat şeful meteorologilor moscoviţi, Aleksei Liahov. Ambuteiajele au atins vineri seara o lungime record de peste 3.000 de kilometri. Primăria a decis să folosească agenţi de dezgheţare prevăzuţi pentru şosele în zonele pietonale şi în jurul clădirilor rezidenţiale. Totuşi, medicii au făcut apel la moscoviţi să fie extrem de prudenţi şi să nu iasă din case decât în caz de urgenţă majoră. Aeroportul Internaţional Domodedovo din Moscova a fost închis ieri-dimineaţă în urma întreruperii curentului electric provocate de fenomenul "freezing rain". Circa 16.000 de persoane rămăseseră blocate pe aeroport. Transportul cu tramvaie şi troleibuze a fost, de asemenea, afectat. Aproximativ 100.000 de persoane au rămas fără curent electric, ieri, la prânz, în împrejurimile Moscovei, după ce poleiul a rupt firele de înaltă tensiune.

Veneţia, inundată de ploile torenţiale care au lovit nordul Italiei Fotografii: Reuters

Veneţia, inundată de ploile torenţiale care au lovit nordul Italiei Fotografii: Reuters

Primăvară în Balcani

În Bulgaria, România, Albania şi Grecia, temperaturile au depăşit pe alocuri, sâmbătă, 20 de grade Celsius. Mai ales în statele cu un climat continental, cum este Bulgaria şi România, iar iarna este de obicei foarte frig, cu temperaturi sub zero grade în această perioadă a anului. Ceva probleme a făcut ceaţa aici, dar traficul aerian a revenit la normal sâmbătă. Începând de astăzi, şi în Europa sudică şi de est se răceşte şi se anunţă precipitaţii sub formă de ninsoare. Cercetătorii spun că în spatele acestei ierni friguroase şi cu multă zăpadă stă, de fapt, tot fenomenul de încălzire globală.

Vremea schimbă legislaţia

Guvernul Marii Britanii pregăteşte o nouă legislaţie care prevede amenzi mari pentru aeroporturile care afectează deplasările pasagerilor, scrie „Sunday Times". Pe de altă parte, compania care administrează aeroportul londonez Heathrow a anunţat că va declanşa o anchetă în cazul haosului provocat de vremea nefavorabilă, după anularea a sute de curse aeriene. „Comisia va stabili ce nu a funcţionat la Heathrow şi va analiza capacitatea noastră de a ne pregăti şi de a reacţiona mai eficient în cazul intemperiilor", a declarat directorul general al BAA, Colin Matthews. Potrivit ministrului Transporturilor, Philip Hammond, este inacceptabil ca BAA, administratorul aeroportului Heathrow, să nu fie sancţionat după ce traficul a fost perturbat câteva zile. Potrivit Administraţiei aviaţiei civile, în prezent aeroportul din Heathrow nu poate fi amendat.

Din cauza gheţii, traficul a fost sufocat la Moscova

Din cauza gheţii, traficul a fost sufocat la Moscova

Cel mai paşnic Crăciun din ultimul deceniu

Aplanarea conflictului israeliano-palestinian a făcut ca zeci de mii de turişti să vină la Bethleem, locul de naştere al lui Iisus. Aflat pe teritoriul administrat de Autoritatea Palestiniană, de acest Crăciun au sosit aproximativ 90.000 de turişti, comparativ cu 70.000 anul precedent. Cifra este considerată cea mai mare din ultimul deceniu. Cei care nu şi-au găsit cazare au venit din Ierusalim, autorităţile israeliene punând la dispoziţia pelerinilor curse speciale de autobuze, potrivit AP.

Totuşi, urmele conflictului nu au dispărut, vizitatorii fiind obligaţi să treacă printr-o poartă masivă din oţel, aflată la bariera ridicată de Israel între Ierusalim şi Bethleem, în timpul Intifadei din anii 2000. Astăzi, doar o treime dintre locuitorii oraşului sunt creştini, comparativ cu 75% cât erau în anii '50. Din cauza conflictului din Orientul Mijlociu, numărul creştinilor s-a redus dramatic, ei emigrând în alte ţări.Slujba la Biserica Naşterii Domnului a fost oficiată de patriarhul romano-catolic Fouad Twal, care s-a rugat pen­tru împăcarea evreilor şi mu­­sul­manilor. Eva Galambos

Sărbători cu liderii lumii



Preşedintele american Barack Obama şi soţia acestuia Michelle s-au dus  de Crăciun la o bază militară din Hawaii. Cuplul prezidenţial, care petrece Sărbătorile de iarnă în familie, într-o vilă din Kailua (nord-estul insulei Oahu), a sosit neanunţat la baza puşcaşilor marini de lângă Kaneohe. Şeful Casei Albe a petrecut aproape o oră şi jumătate cu cei aproximativ 200 de militari şi membri ai familiilor acestora.
Premierul rus, Vladimir Putin, a urcat pe scenă, la Sankt-Petersburg şi a cântat în cadrul unui concert de caritate. Scopul a fost strângerea de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer. Putin a avut o companie selectă: Kevin Costner, Gerard Depardieu, Mickey Rourke, Sharon Stone, Kurt Russell, Vincent Cassel, Monica Belucci, Ornella Muti, Goldie Hawn.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi soţia sa Carla Bruni, au lăsat în urmă haosul de pe aeroporturile pariziene şi s-au dus pentru câteva zile de vacanţă în Maroc. Elysée nu a anunţat locul exact unde este cazat cuplul prezidenţial, dar anul trecut au petrecut Crăciunul la reşedinţa regală Jnane Lekbir, aflată la trei kilometri de Marrakech. Sarkozy l-a trimis pe ministrul Apărării, Alain Juppé,  la Kabul, pentru a-i felicita, cu prilejul sărbătorilor de Crăciun, pe militarii francezi desfăşuraţi în Afganistan. Papa Benedict al XVI-lea a celebrat slujba de Crăciun pe fondul unor măsuri de securitate întărite după atentatele cu colete-capcană care au lovit ambasadele Elveţiei şi Chile în capitala italiană. Suveranul Pontif le-a cerut israelienilor şi palestinienilor să „coabiteze paşnic".

s
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite