De la tava cu mâncare pe scena marii politici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva stewardese au făcut cariere excepţionale după ce s-au măritat cu politicienii ori afaceriştii pe care i-au servit la bordul avioanelor. Aşa a început căsnicia lui Vladimir Putin, a lui Benjamin Netanyahu, a sultanului din Brunei sau a miliardarului Roman Abramovici.

S-au împlinit recent 80 de ani de când primele opt stewardese din lume (denumirea pe care o purtau însoţitoarele de zbor până în anii 1970) şi-au început serviciul pe o linie aeriană americană.

Iniţial, ele au fost asistente medicale, din pricina condiţiilor de zbor din acea vreme - multe turbulenţe, deoarece avioanele zburau la joasă înălţime. Ca vârstă, nu depăşeau 25 de ani şi au fost agreate imediat de pasageri. Tinere, drăguţe, serviabile, vorbitoare de limbi străine, nu este de mirare că au atras atenţia bărbaţilor, printre care, firesc, şi a unor oameni politici care călătoresc des cu avionul.Căsătorindu-se cu ei, câteva stewardese au făcut cariere excepţionale, devenind soţii de prim-miniştri sau de şefi de stat.

Dificultăţi de adaptare pentru Ludmila Putina

Ludmila, soţia actualului premier (şi fost preşedinte) al Rusiei, a fost însoţitoare de bord, după ce anterior a fost poştăriţă, asistentă medicală şi...strungar. Putin avea 30 de ani când s-a căsătorit cu ea şi tinerei nu i-a fost uşor să se adapteze mai întâi vieţii din străinătate, când soţul ei a fost trimis de KGB în Germania,la Dresda, apoi când a fost ales preşedinte. Dar a făcut faţă dificultăţilor.

A învăţat germana, spaniola şi franceza, astfel că nu a avut probleme de comunicare cu doamnele de rangul ei din străinătate. Ludmila s-a implicat în numeroase activităţi de caritate şi s-a distanţat de politică, poate, afirmă unii analişti occidentali, în mod exagerat. Se pare, susţin ei, că, dispariţia ei în ultimii ani de la importantele evenimente politice nu se mai explică prin cunoscuta ei modestie, ci de răcirea relaţiilor cu soţul ei (acuzat chiar la un moment dat că ar fi avut o relaţie cu o gimnastă).

Spre deosebire de atitudinea reţinută a Ludmilei Putina, Sara Netaanyahu, cea de a treia soţie a premierului israelian, este cunoscută prin temperamentul ei vulcanic, chiar isteric. Fosta ei menajeră a denunţat-o din cauza pretenţiilor imposibile. Cele relatate de presa israeliană indică faptul că Sarei îi lipsesc cel puţin două calităţi cerute unei însoţitoare de bord, prima ei ocupaţie: calmul şi amabilitatea. Netanyahu a întâlnit-o pe Sara într-un zbor cu compania El Al la New York. Chiar dacă este absolventă a Facultăţii de psihologie, aceasta nu a ferit-o de schimbările de temperament.

O altă deosebire între Ludmila Putina şi Sara Netanyahu este că cea de a doua se implică în politică. Atacurile presei au fost atât de vehemente încât, în ianuarie, Sara a intentat proces ziarului "Maariv", cerând despăgubiri în valoare de 250.000 de dolari. Soţul ei care o iubeşte foarte mult şi o apără de fiecare dată, a declarat, într-o recentă conferinţă de presă: "Atacaţi-mă pe mine şi lăsaţi-o în pace pe soţia mea".

Un pahar de şampanie vărsat

Sultanul din Brunei, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, s-a căsătorit cu Pengiran Isteri Hajah Mariam, stewardesă pe linia naţională Royal Brunei Airlines (RBA), după ce ea a vărsat pe haina sultanului un pahar de şampanie.

Amărăciunea însoţitoarei de bord a trecut numai după ce a fost cerută de soţie. Este adevărat, după patru copii, sultanul a divorţat de ea şi i-a retras toate titlurile regale. Dar, scrie publicaţia rusă Argumentâ I Fakti, foste stewardese se regăsesc şi în cele mai bogate familii din lume. Astfel, miliardarul rus Roman Abramovici, a cunoscut-o pe Irina Malandina, cu ocazia unui zbor în Germania. După câteva luni, s-a căsătorit cu ea. Cei doi au cinci copii. Numai că, după 15 ani petrecuţi împreună, se întrevede un divorţ, acţiune de care nu sunt ferite nici cele mai frumoase însoţitoare de bord.

O blondă cu forme pline: prima-doamnă a Greciei

A apărut în viaţa lui Andreas Papandreu, fostul premier socialist al Greciei (şi tatăl actualului premier), când el avea aproape 70 de ani şi ea 40. Dimitra Liani era însoţitoare de bord pe Olympic Airlines, linia aeriană elenă. Fondatorul Pasok s-a îndrăgostit de frumoasa blondă cu forme generoase şi s-a căsătorit cu ea în 1989, divorţând de cea de a doua soţie cu care avea patru copii. În 1993, Pasok acâştigat alegerile, iar Papandreu a devenit din nou premier, iar Dimitra - prima doamnă a Greciei. Papandreu ţinea atât de mult la ea încât nu a existat vreo manifestare în ţară sau în străinătate unde să nu o ia cu el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite