De ce a decapitat Papandreu armata greacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printr-o altă mişcare surprinzătoare, premierul elen i-a demis ieri pe liderii armatei. Forbes scria săptămâna trecută că o lovitură militară ar fi singura soluţie pentru salvarea Greciei.

Comentariul din Forbes a pornit de la o glumă „prea puţin amuzantă" care circulă prin mediile financiare. Nimeni nu se gândeşte serios la o dictatură militară în Grecia, dar gluma este folosită pentru a arăta că Atena se află într-o situaţie cât se poate de complicată, pe care liderii europeni nu par capabili să o rezolve. Ideea unei dictaturi militare în Uniunea Europeană este absurdă.

Dacă totuşi s-ar produce, Atena ar trebui să părăsească spaţiul comunitar şi atunci ceea ce s-ar întâmpla cu economia elenă nu ar mai fi treaba Bruxelles-ului. Aşa cum se prezintă acum situaţia, grecii nu-şi pot plăti datoriile imense, astfel că drumul logic ar fi spre faliment. Un faliment nu ar rezolva însă nimic, atât timp cât Atena este prinsă într-o uniune monetară în care forţa de muncă elenă nu este competitivă, consideră analistul Forbes. Salariile şi standardul de viaţă trebuie să scadă simţitor pentru ca forţa de muncă să devină competitivă.Iar asta trebuie să se întâmple repede.

Renunţarea la euro şi revenirea la drahmă ar fi o soluţie, dar Bruxelles-ul vede într-o astfel de măsură o înfrângere pentru întreaga uniune.O lovitură militară ar uşura însă falimentul şi ieşirea din zona euro. Dar nu se poate pune problema unei dictaturi, gluma este bună pentru a arăta cât de disfuncţională este Uniunea Europeană, conchide Forbes.

Forţe loiale

Revenind la demiteri, premierul grec susţine că discuţiile privind înlocuirea liderilor armatei erau vechi şi că este o simplă coincidenţă că au avut loc tocmai în acest context tulbure. O sursă din cadrul Ministerului Apărării a confirmat pentru agenţia DPA că schimbările nu au niciun substrat politic.

Însă opoziţia îl acuză pe Papandreu că încearcă să pună în cadrul forţelor armate persoane loiale, pe care să se poată baza în cazul în care lucrurile scapă de sub control.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite