Yemenul are un nou președinte: adjunctul fostului șef de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Abd-Rabbu Mansour Hadi a fost ales ieri preşedinte al Yemenului în urma unui scrutin în care a fost singurul candidat. Hadi a fost vicepreședintele și consilierul fostului șef de stat Ali Abdullah Saleh.

Alegerile l-au confirmat în funcţia de preşedinte pe Hadi, care a fost vicepreşedinte şi consilier apropiat al lui Saleh. El are sarcina de a pune în aplicare un acord de împărţire a puterii cu oponenţii politici ai lui Saleh în cadrul unei înţelegeri negociate care a dus la înlăturarea lui Saleh, după 33 de ani petrecuţi la putere, informează Reuters.

Tulburările din Yemen a fost unele din cele mai sângeroase revolte din nordul Africii şi Orientul Mijlociu. Saleh a devenit al patrulea autocrat arab înlăturat de la putere în valul de tulburări care au început în Tunisia în urmă cu mai mult de un an. Fiii şi nepoţii săi conduc în continuare puternicile unităţi militare şi agenţii de securitate.

Ca un semnal al sarcinii dificile cu care se confruntă succesorul lui Saleh, aceea de a menţine ţara unită, cel puţin nouă persoane au fost ucise în violenţe legate de alegeri şi care au dus la întreruperea scrutinului în sudul Yemenului, unde seperatiştii au făcut apel la un boicot al votului.

”Alegerile sunt singura cale de ieşire din criza care a lovit Yemenul în ultimul an”, a spus Hadi după vot.

În urmă cu o lună, fostul președinte yemen, Ali Abdullah Saleh, a părăsit țara, nu înainte de a cere iertare poporului pentru toate greşelile pe care le-a făcut în cei 33 de ani de guvernare.

Citește și:

Preşedintele Yemenului a renunţat la putere după 33 de ani

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite