David Cameron: „Opriţi birocraţia în Europa!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Davos Premierul britanic, David Cameron, a criticat dur „nebunia“ regulamentelor şi a taxelor UE

Premierul a declarat că Europa este „într-un moment periculos" din cauza datoriilor şi ar trebui să nu sugrume creşterea economică printr-o birocraţie care nu e necesară. El a îndemnat ceilalţi lideri să nu introducă o taxă pe tranzacţii financiare care va costa mii de joburi într-un moment atât de fragil.  El şi-a exprimat dubiile privind viitorul euro. 

Cameron a spus că e dificil să ai o monedă unică fără integrare financiară profundă între ţări  şi o bancă centrală puternică pentru a o susţine. „În prezent, Europa nu are niciunul dintre aceste lucruri", a spus Cameron. Liderul britanic a afirmat că e nevoie de măsuri „radicale şi dificile" pentru a rezolva problemele datoriei ţărilor euro.

El a spus că liderii europeni trebuie să nu mai distrugă locurile de muncă şi creşterea „umblând mereu la regulamente".  "Nu putem continua aşa. De aceea Marea Britanie a cerut o agendă probusiness în Europa", a spus Cameron.

„Călcâiul lui Ahile"

„În numele protecţiei sociale, UE a promovat măsuri inutile care împovărează mediul de afaceri şi guvernele şi distrug locurile de muncă: directiva privind lucrătorii temporari, directiva privind lucrătoarele gravide, directiva privind timpul de muncă şii lista continuă la nesfârşit. Iar acum vine această propunere pentru taxa pe tranzacţiile financiare. Doar să ne gândim la asta într-un moment în care ne chinuim să readucem creşterea economică e nebunie pur şi simplu", a spus Cameron. Potrivit premierului britanic, lipsa de competitivitate este "călcâiul lui Ahile" pentru Europa. 

Aceste critici riscă să mărească prăpastia dintre Marea Britanie şi ţări precum Franţa şi Germania, mai ales după ce presa a scris că preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, i-a spus premierului britanic "să nu se mai  amestece". Marea Britanie insistă pentru acorduri de comerţ liber între UE şi Canada, India, Singapore şi SUA pentru a stimula creşterea şi chiar a sugerat că unele ţări ar putea să se desprindă de UE în domeniul comercial, semnând acorduri pe cont propriu. 

Cameron a mai spus că lira a făcut economia britanică "mai flexibilă" şi i-a dat posibilitatea să urmeze „o politică monetatră radicală". Prin contrast, a declarat el, „există cinci ţări în UE care sunt mai puţin competitive decât Iranul". Tot la Davos, vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, a recunoscut că probabil va mai fi nevoie de bani ai contribuabilor pentru a completa sumele lipsă din acordul de împrumut pentru Grecia.

Germania nu face promisiuni

Germania nu vrea să facă promisiuni pe care să nu le poată respecta, pentru rezolvarea crizei datoriilor din Europa, dar e gata să dea dovadă de solidaritate şi să apere euro, a declarat cancelarul Angela Merkel, într-un discurs susţinut la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Nu spunem că nu vrem această solidaritate, dar nu vrem să ne luăm un angajament pe care să nu îl putem respecta", a afirmat Merkel în faţa oamenilor politici şi de afaceri reuniţi la Davos, referindu-se la solicitările de majorare a fondurilor europene de stabilitate.

 „Acum se spune că fondul ar trebui să fie de două ori mai mare. Dacă va fi de două ori mai mare, vă vom crede. Unii spun că ar trebui să fie de trei ori mai mare. Şi mă întreb, cât timp ar fi credibilă măsura?", a continuat cancelarul. „Nu vrem, în Germania, o situaţie în care să promitem ceva ce nu putem susţine, pentru că în final atacul pieţelor ar fi dur, iar atunci Europa va fi cu adevărat vulnerabilă", a explicat cancelarul german.

"În numele protecţiei sociale, UE a promovat măsuri inutile care împovărează mediul de afaceri şi guvernele şi distrug locurile de muncă.''
David Cameron premierul Marii Britanii

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite